tekstalternatywny

12 lipca 2016

Naleśniki z serem


Naleśniki to bardzo popularna i smaczna potrawa w Polskiej kuchni są znane od lat i chętnie przygotowywane. Sposobów na przygotowywanie ciasta jak i nadzienia jest bardzo dużo. W tym wpisie przedstawię jedną z najprostszych metod i osobiście prze zemnie najbardziej lubianą.

Jak przygotować naleśniki:

Potrzebne składniki na ciasto:

- 1 jajko

- Szklanka mąki pszennej

- Dwie szklanki mleka

- Odrobina soli

Składniki na nadzienie:

- Około 200 gram białego sera pół tłustego bądź twarogu

- Większa łyżka cukru

- Mała łyżka cukru waniliowego

- 2 łyżki mleka

Wykonanie ciasto:

Jajko, mleko i sól dajemy do większej miseczki i dokładnie mieszamy dosypujemy po trochę mąkę i dalej mieszamy trzepakiem bądź mechanicznie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie, powinno być tak w sam raz.

Tak przygotowane ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobią oleju - olej musi być rozgrzany a lejemy od środka rozprowadzając ciasto dużą łyżką na brzegi wzdłuż patelni. Są specjalne patelnie na których można smażyć naleśniki bez oleju.

A tak się smaży naleśniki :-)



Po około 2 - 3 minutach placek przewracamy aby usmażył się z drugiej strony. Tak usmażone z obu stron naleśniki odkładamy na osobny talerz.

Wykonanie nadzienie:

Ser bądź twaróg rozdrabniamy na przykład widelcem w większej salaterce, dodajemy cukier, łyżkę cukru waniliowego i dwie łyżki mleka. Wszystko razem solidnie mieszamy i rozgniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane nadzienie nakładamy na ciasto oraz zawijamy i gotowe.

Naleśniki, Przepis na naleśniki, Naleśniki z serem

Naleśniki można również podawać z nutellą, dżemem, czy polewą czekoladową, polecam spróbować.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Naleśniki z serem bardzo prosto zrobić a przepis powyżej jest bardzo prosty i konkretny nic dodać nic ująć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń