9 marca 2020

Jak przygotować jajka sadzone


Jajka sadzone to tradycyjne i bardzo popularne przygotowanie jaj. Przygotowane w ten sposób chętnie podajemy na śniadania wraz z pieczywem bądź na obiady z ziemniakami i maślaną. Jajka sadzone można w bardzo prosty i szybki sposób smacznie przygotować.


W niniejszym wpisie mój prosty przepis na jaja sadzone śniadaniowe.

Jak przygotować jajka sadzone:

Potrzebne składniki:

1. Jajka ilość zależna od osób jedzących

2. Szczypiorek

3. Pomidor

4. Masło lub margaryna

5. Sól i pieprz

Przygotowanie:

Patelnię delikatnie nagrzewany i nakładamy masło bądź margarynę - nie za dużo ani nie za mało. Kiedy masło się roztopi dodajemy pokrojone pomidory i wbijamy ostrożnie jajka. Należy uważać aby nie wbiła się również skorupka.

Zmniejszamy ognień i smażymy aż białka jajek zetną się na biało a żółtka zaczną gęstnieć. Można delikatnie posolić i popieprzyć lub posypać posiekanym szczypiorkiem czy nawet natką z pietruszki.

Tak przygotowane jajka sadzone podajemy wraz z pieczywem. Można przełożyć sałatą oraz wędliną.

Jak przygotować jajka sadzone, Przepis na jajka sadzone

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz