Jajka sadzone to tradycyjne i bardzo popularne przygotowanie jaj. Przygotowane w ten sposób chętnie podajemy na śniadania wraz z pieczywem bądź na obiady z ziemniakami i maślaną. Jajka sadzone można w bardzo prosty i szybki sposób smacznie przygotować.
W niniejszym wpisie mój prosty przepis na jaja sadzone śniadaniowe.
Jak przygotować jajka sadzone:
Potrzebne składniki:
1. Jajka ilość zależna od osób jedzących
2. Szczypiorek
3. Pomidor
4. Masło lub margaryna
5. Sól i pieprz
Przygotowanie:
Patelnię delikatnie nagrzewany i nakładamy masło bądź margarynę - nie za dużo ani nie za mało. Kiedy masło się roztopi dodajemy pokrojone pomidory i wbijamy ostrożnie jajka. Należy uważać aby nie wbiła się również skorupka.
Zmniejszamy ognień i smażymy aż białka jajek zetną się na biało a żółtka zaczną gęstnieć. Można delikatnie posolić i popieprzyć lub posypać posiekanym szczypiorkiem czy nawet natką z pietruszki.
Tak przygotowane jajka sadzone podajemy wraz z pieczywem. Można przełożyć sałatą oraz wędliną.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz