30 października 2018

Jak marynować pieczarki

Pieczarki marynowane, Jak marynować pieczarki

Pieczarki marynować można o każdej porze roku ze względu na ich łatwą dostępność w sklepach. I choć do marynowania nadaje się każdy rodzaj pieczarek bez względu na ich pochodzenie to jednak poleca się marynować te które samemu nazbieramy oraz pochodzące z pewnego źródła. Marynowanie pieczarek jest czynnością prostą a sposób przygotowania nie powinien nikomu nastręczyć większych problemów.

O tym jak marynować ogólnie grzyby pisałem w tym artykule - jak marynować grzyby

Jak marynować pieczarki:

Potrzebne składniki:

1. Około 0.5 kg pieczarek im mniejsze tym lepiej (warto na to zwrócić uwagę)

2. Ocet 5%

3. Sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Z pieczarek musimy odciąć trzonki oraz dokładnie oczyścić i umyć, po umyciu pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia np. na ręczniku. Następnie każdy grzybek delikatnie nacieramy solą oraz wkładamy do garnka i gotujemy na słabym ogniu mieszając, jak puszczą sok to mieszamy i gotujemy aż sok całkowicie się wchłonie, wtedy dodajemy pieprz i zalewamy octem, gotujemy około 10 - 12 minut.

Kuchenki mikrofalowe - sprawdź na Ceneo.pl

Tak ugotowane gorące jeszcze pieczarki wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby wystygły i gotowe. Przygotowane pieczarki w słoikach, odkładamy do przechowania w chłodniejsze miejsce np. do spiżarki bądź piwnicy. Prawda że proste? :)

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz