O tym jak marynować ogólnie grzyby pisałem w tym artykule - jak marynować grzyby
Jak marynować pieczarki:
Jak marynować pieczarki:
Potrzebne składniki:
1. Około 0.5 kg pieczarek im mniejsze tym lepiej (warto na to zwrócić uwagę)
2. Ocet 5%
3. Sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Z pieczarek musimy odciąć trzonki oraz dokładnie oczyścić i umyć, po umyciu pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia np. na ręczniku. Następnie każdy grzybek delikatnie nacieramy solą oraz wkładamy do garnka i gotujemy na słabym ogniu mieszając, jak puszczą sok to mieszamy i gotujemy aż sok całkowicie się wchłonie, wtedy dodajemy pieprz i zalewamy octem, gotujemy około 10 - 12 minut.
Tak ugotowane gorące jeszcze pieczarki wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby wystygły i gotowe. Przygotowane pieczarki w słoikach, odkładamy do przechowania w chłodniejsze miejsce np. do spiżarki bądź piwnicy. Prawda że proste? :)
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz