7 grudnia 2018

Sernik

Przepis na sernik, Jak przygotować sernik

Sernik jest jednym z najsmaczniejszych ciast, głównym jego składnikiem jest twaróg i puszyste ciasto które zawsze się udaje. Przepis który podam pochodzi z zeszytu z przepisami na ciasta, które piekła jeszcze moja babcia.

Osobiście piekłem ten sernik kilkanaście razy i zawsze udał się bezbłędnie. Polecam każdemu wypróbować gdyż przepis ten nie jest trudny i zawsze się udaje.

Jak przygotować sernik:

Potrzebne składniki na ciasto:

1. Mąka 25 dkg

2. Cukier puder 8 dkg

3. Margaryna 8 dkg

4. 1 Jajko

5. Śmietana około pół szklanki

6. Proszek do pieczenia około 1/2 torebki

Składniki na masę:

1. Ser twaróg (nie kwaśny) około 1 kg

2. 6 - 7 jajek

3. Margaryna 10 dkg

4. Mąka ziemniaczana 5 dkg

5. Cukier 25 dkg

6. Wanilia około 1/3 laski

7. Skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy w większej miseczce i ugniatamy ciasto tak jak na ciasteczka, następnie wałkujemy na placek i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy na jasno złoty kolor.

Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z częścią cukru. Margarynę rozetrzeć, do utartej margaryny dodać ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną , drobno pokrajaną laskę wanilii, masę ucierać. Do utartej masy dodać pianę z białek, pokrajaną lub utartą skórkę z pomarańczy oraz pozostały cukier. Masę dobrze wymieszać.

Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć masę serową i uformować. Całość zapiec w nie zbyt gorącym piekarniku i gotowe.

Sernik, Ciasto na sernik, Przepis na sernik, Puszysty sernik

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz