Sernik jest jednym z najsmaczniejszych ciast, głównym jego składnikiem jest twaróg i puszyste ciasto które zawsze się udaje. Przepis który podam pochodzi z zeszytu z przepisami na ciasta, które piekła jeszcze moja babcia.
Osobiście piekłem ten sernik kilkanaście razy i zawsze udał się bezbłędnie. Polecam każdemu wypróbować gdyż przepis ten nie jest trudny i zawsze się udaje.
Jak przygotować sernik:
Potrzebne składniki na ciasto:
1. Mąka 25 dkg
2. Cukier puder 8 dkg
3. Margaryna 8 dkg
4. 1 Jajko
5. Śmietana około pół szklanki
6. Proszek do pieczenia około 1/2 torebki
Składniki na masę:
1. Ser twaróg (nie kwaśny) około 1 kg
2. 6 - 7 jajek
3. Margaryna 10 dkg
4. Mąka ziemniaczana 5 dkg
5. Cukier 25 dkg
6. Wanilia około 1/3 laski
7. Skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy w większej miseczce i ugniatamy ciasto tak jak na ciasteczka, następnie wałkujemy na placek i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy na jasno złoty kolor.
Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z częścią cukru. Margarynę rozetrzeć, do utartej margaryny dodać ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną , drobno pokrajaną laskę wanilii, masę ucierać. Do utartej masy dodać pianę z białek, pokrajaną lub utartą skórkę z pomarańczy oraz pozostały cukier. Masę dobrze wymieszać.
Na wcześniej upieczone ciasto wyłożyć masę serową i uformować. Całość zapiec w nie zbyt gorącym piekarniku i gotowe.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz