Dania które gotujemy tylko w Święta Bożego Narodzenia to potrawy które powinny zagościć na każdym wigilijnym stole a z pewnością nie powinno zabraknąć tych podstawowych. Takim podstawowym daniem z pewnością jest smażony karp wigilijny z ziemniakami i kapustą.
Czasem jednak nie lubimy smażonego karpia i wcale nie mamy ochoty na wybieranie ości. Dlatego w tym wpisie przedstawię prosty przepis na sałatkę rybną którą można podać jako danie główne lub po prostu dodatek do innych potraw.
Jak przygotować sałatkę rybną:
Składniki:
1. Płaty śledziowe w occie
2. 2 marchewki
3. 2 cebule
4. Ogórki konserwowe
5. Główka sałaty
5. Główka sałaty
6. Około 200 ml śmietany słodkiej
7. Majonez
8. Pieprz i sól
Przygotowanie:
Marchew i cebulę gotujemy oraz kroimy na drobne kawałki podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym ale że bez gotowania a sałatę siekamy na drobno. Śledzie obieramy ze skórki i szatkujemy również na drobne kawałki.
Wszystko wrzucamy do salaterki i zalewamy śmietaną oraz dodajemy dwie duże łyżki majonezu i przyprawy, po wymieszaniu prosta sałatka rybna jest gotowa do podania.
Pozdrawiam!
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz