Dziś przedstawię bardzo prosty przepis na danie głównie z ryżu oraz mięsa. Potrawa ta jest prosta w przygotowaniu a czas na jej przyrządzenie to około 30 minut. Danie to chętnie podaje się na obiady jako danie głównie bądź na kolację. Polecam!
Jak przygotować ryż z mięsem:
Potrzebne składniki:
1. Mięso około 25 dkg - może być wieprzowe, wołowe lub z baraniny
2. 1 szklanka ryżu, bądź jeden woreczek ryżu
3. Cebula
4. Zielenina np. szczypiorek, natka pietruszki, koperek
5. 2 łyżki masła, margaryny bądź oleju
6. Sól, pieprz
7. Papryka mielona
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz aby je obrumienić, do tego dodajemy drobno pokrajaną cebulę oraz przyprawy, sól, pieprz i paprykę. Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem aby zmiękło. W razie potrzeby dolewamy wody. Po ugotowaniu mięsa nie wylewamy zalewy z patelni, można ją wykorzystać jako sos, dodając nieco wody oraz przypraw i jeszcze chwilę gotując.
Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy na małym ogniu około 12 minut aż ryż zmięknie ale nie całkowicie, odcedzamy i gotowe.
Tak przygotowany ryż i mięso podajemy na talerzu, posypując na przykład drobno posiekanym szczypiorkiem bądź natką pietruszki, można również posypać startym żółtym serem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz