Jak przygotować makaron z kiełbasą:
Potrzebne składniki:
1. Makaron - polecam rurki bądź świderki ale może być każdy inny.
2. Kiełbasa - śląska lub swojska 40 dkg
3. Słonina około 15 dkg
4. Jedna cebula
5. Jedna papryka czerwona
6. Sól, pieprz
7. Bułka tarta
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu producenta znajdujący się na opakowaniu bądź tradycyjnie wrzucając go do wrzącej lekko osolonej wody i gotując ale tak aby się nie rozgotował.
Słoninę krajemy w kostkę, wrzucamy na patelnię aby ją delikatnie zarumienić. Cebulę kroimy w drobniejsze półkola a paprykę w kostkę i wrzucamy do słoniny, delikatnie podsmażając oraz przyprawiając solą i pieprzem. Z kiełbasy zdejmujemy wierzchnią skórkę oraz kroimy w kostkę bądź polecam pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Kiełbasę wrzucamy na patelnie do słoniny oraz cebuli i podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Blachę bądź formę, smarujemy tłuszczem oraz posypujemy bułką tartą, na spód układamy warstwę makaronu a na makaron podsmażoną kiełbasę z cebulą i na górę znów warstwę makaronu.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika około 160 stopni i całość zapiekamy 15 - 20 minut, należy doglądać aby nie przesadzić z zapiekaniem.
Danie to można również podawać bez zapiekania w piekarniku.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz