Jajka można podawać na wiele różnych sposobów, można je gotować na miękko oraz na twardo. Można je podawać jako danie główne bądź składnik na przykład do sałatek. Jajka to nie tylko walory smakowe ale również dekoracyjne na przykład podczas Świąt Wielkanocnych.
A o tym jakie są sposoby na pisanki pisałem w tym wpisie - sposoby na piękne pisanki.
O tym co zrobić aby skorupka dobrze się obierała pisałem w tym wpisie - jak obrać skorupkę.
Jajka faszerowane.
Składniki:
1. Kilka jajek (według uznania i chętnych do jedzenia)
2. Sól i pieprz
3. Majonez
4. Śmietana słodka
5. Liście pietruszki
6. Szczypiorek
Przygotowanie:
Jaka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż. Wyciągnij delikatnie żółtka i włóż do osobnego naczynia. Żółtka rozdrobnij i dodaj śmietanę, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Nałóż pastę do białek i posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem a na wierz połóż liście pietruszki. Tak przygotowane jajka ładnie wyglądają położone na liściach sałaty.
Taką masę można z powodzeniem i ładnym efektem wycisnąć wyciskaczem do kremu i ciast. Wyciskacz taki posiada różne końcówki np. w kształcie gwiazdy co da ładny efekt wizualny nałożonej masy.
Pozdrawiam!
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz