12 marca 2017

Rodzaje ziemniaków

Jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków

Ziemniaki to bardzo popularne i tradycyjne warzywo stosowane w każdej kuchni. Ziemniaki można podawać na wiele różnych sposobów wraz z wieloma potrawami. Ziemniaki można podawać jako danie główne bądź dodatek.

O tym jak można podawać ziemniaki pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.

W tym wpisie trochę niezbędnej kulinarnej teorii czy jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków.

Jakie wyróżniamy rodzaje i odmiany ziemniaków.

W Polsce wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:

Typ A - Ditta, Denar, Lord Sante Velux są to ziemniaki twarde o sporej wilgotności nadają się głównie do smażenia na sałatki czy grilla.

Typ B - Irga, Irys, Flaming, o średniej twardości, dość uniwersalne świetnie nadają się na frytki do zupy czy placki.

Typ C - Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun są to kartofle mączyste z większą ilością skrobi, doskonałe nadają się na babki, kluski czy wszelakiego rodzaju farsze.

Czytaj również:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz