Ziemniaki to bardzo popularne i tradycyjne warzywo stosowane w każdej kuchni. Ziemniaki można podawać na wiele różnych sposobów wraz z wieloma potrawami. Ziemniaki można podawać jako danie główne bądź dodatek.
O tym jak można podawać ziemniaki pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.
W tym wpisie trochę niezbędnej kulinarnej teorii czy jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków.
Jakie wyróżniamy rodzaje i odmiany ziemniaków.
W Polsce wyróżniamy trzy podstawowe typy ziemniaków:
Typ A - Ditta, Denar, Lord Sante Velux są to ziemniaki twarde o sporej wilgotności nadają się głównie do smażenia na sałatki czy grilla.
Typ B - Irga, Irys, Flaming, o średniej twardości, dość uniwersalne świetnie nadają się na frytki do zupy czy placki.
Typ C - Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun są to kartofle mączyste z większą ilością skrobi, doskonałe nadają się na babki, kluski czy wszelakiego rodzaju farsze.
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz