Historia papryki w Europie rozpoczyna się wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, dość spora ilość odmian tego warzywa jak i jego smaków, sprawuje że papryka jest chętnie i często stosowana do przeróżnych potraw i można ją przygotować na wiele różnych sposobów.
Papryka smakuje równie dobrze na surowo jak i duszona czy gotowana, stosuje się do potraw pieczonych mięs, makaronów czy ryżu z papryki produkuje się również przyprawy.
Odmiany popularnych papryk:
Banana - To papryka słodka, dobra do surówek i sałatek jak również makaronu czy pieczenia mięs.
Bell - To popularna papryka słodka, stosuje się ją do sałatek czy pieczenia mięs, może być pomarańczowa, czerwona, żółta czy zielona, paprykę tą można również mrozić.
Cascabel - Jest to papryka szczególnie ostrą, obłego małego kształtu, znakomicie nadaje się do suszenia.
Anaheim - Jest to odmiana ostra z cienką skórką nadaje się do zup czy gulaszów.
Cayenne - Odmiana ostra, papryka jest długa i wąska koloru czerwonego, produkuje się z niej przyprawy w tym pieprz, można ją stosować do sosów, zup czy sałatek.
Cherry - okragła papryka słodka, stosowana często jako dekoracja.
Cubanelle - Jest papryką słodką przeważnie koloru czerwonego jej zastosowanie jest chętnie wykorzystywane do mięs czy sałatek można ją również mrozić.
Chiltepin - Jest rodzajem o smaku ostrym, okrągła i mała chętnie stosowana do zup czy sosów.
Datil - Ostra o kształcie wydłużonym, pomarszczona, od koloru żółtego do jasnozielonego stosowana do sosów.
Fresno - Jest również odmianą papryki ostrej.
Habenero - To też odmiana o smaku szczególnie ostrym.
Jalapeno - Kolejną bardzo ostra w smaku papryka chętnie wykorzystywana do pieczenia mięs.
Pimento - Ta odmiana papryki jest słodka, chętnie wykorzystywana do marynat czy zup.
Rocoto - Papryka o ostrym smaku, świetnie sprawdza się w potrawach z ryb.
Serrano - To kolejna papryka o dość ostrym smaku, wykorzystywana do sałatek, jajek czy potraw z owoców morza.
Tabasco - Popularna odmiana papryki szczególnie ostrej, chętnie stosowana do sosów.
Tomato - to rodzaj słodkiej i miękkiej papryki, wykorzystuje się ją przy produkcji przypraw.
Scotch Bonnet - Rodzaj tej papryki to ostra o kształcie jajowatym, nie wielka, żółta, czerwona bądź pomarańczowa.
Santa De Grande - Odmiana ostra o kolorze jasnożółtym.
Poblano - Kolor tego rodzaju papryki ciemna zieleń, odmiana ta jest bogata w witaminę C. Po ususzeniu tego rodzaju papryki ma kolor ciemnobrązowy i nazywany mulato a po namoczeniu stają się czerwone zwane ancho.
Scotch Bonnet - Rodzaj tej papryki to ostra o kształcie jajowatym, nie wielka, żółta, czerwona bądź pomarańczowa.
Santa De Grande - Odmiana ostra o kolorze jasnożółtym.
Poblano - Kolor tego rodzaju papryki ciemna zieleń, odmiana ta jest bogata w witaminę C. Po ususzeniu tego rodzaju papryki ma kolor ciemnobrązowy i nazywany mulato a po namoczeniu stają się czerwone zwane ancho.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz