tekstalternatywny

25 lutego 2017

Rodzaje papryk

Rodzaje papryk

Historia papryki w Europie rozpoczyna się wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba, dość spora ilość odmian tego warzywa jak i jego smaków, sprawuje że papryka jest chętnie i często stosowana do przeróżnych potraw i można ją przygotować na wiele różnych sposobów. 

Papryka smakuje równie dobrze na surowo jak i duszona czy gotowana, stosuje się do potraw pieczonych mięs, makaronów czy ryżu z papryki produkuje się również przyprawy.

Odmiany popularnych papryk:

Banana - To papryka słodka, dobra do surówek i sałatek jak również makaronu czy pieczenia mięs.

Bell - To popularna papryka słodka, stosuje się ją do sałatek czy pieczenia mięs, może być pomarańczowa, czerwona, żółta czy zielona, paprykę tą można również mrozić.

Cascabel - Jest to papryka szczególnie ostrą, obłego małego kształtu, znakomicie nadaje się do suszenia.

Anaheim - Jest to odmiana ostra z cienką skórką nadaje się do zup czy gulaszów.

Cayenne - Odmiana ostra, papryka jest długa i wąska koloru czerwonego, produkuje się z niej przyprawy w tym pieprz, można ją stosować do sosów, zup czy sałatek.

Cherry - okragła papryka słodka, stosowana często jako dekoracja.

Cubanelle - Jest papryką słodką przeważnie koloru czerwonego jej zastosowanie jest chętnie wykorzystywane do mięs czy sałatek można ją również mrozić.

Chiltepin - Jest rodzajem o smaku ostrym, okrągła i mała chętnie stosowana do zup czy sosów.

Datil - Ostra o kształcie wydłużonym, pomarszczona, od koloru żółtego do jasnozielonego stosowana do sosów.

Fresno - Jest również odmianą papryki ostrej.

Habenero - To też odmiana o smaku szczególnie ostrym.

Jalapeno - Kolejną bardzo ostra w smaku papryka chętnie wykorzystywana do pieczenia mięs.

Pimento - Ta odmiana papryki jest słodka, chętnie wykorzystywana do marynat czy zup.

Rocoto - Papryka o ostrym smaku, świetnie sprawdza się w potrawach z ryb.

Serrano - To kolejna papryka o dość ostrym smaku, wykorzystywana do sałatek, jajek czy potraw z owoców morza.

Tabasco - Popularna odmiana papryki szczególnie ostrej, chętnie stosowana do sosów.

Tomato - to rodzaj słodkiej i miękkiej papryki, wykorzystuje się ją przy produkcji przypraw.

Scotch Bonnet - Rodzaj tej papryki to ostra o kształcie jajowatym, nie wielka, żółta, czerwona bądź pomarańczowa.

Santa De Grande - Odmiana ostra o kolorze jasnożółtym.

Poblano - Kolor tego rodzaju papryki ciemna zieleń, odmiana ta jest bogata w witaminę C. Po ususzeniu tego rodzaju papryki ma kolor ciemnobrązowy i nazywany mulato a po namoczeniu stają się czerwone zwane ancho.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz