tekstalternatywny

2 marca 2020

Kotlet schabowy na ostro

Przepis na kotlet schabowy

Kotlet schabowy to często goszczące mięso na naszych Polskich stołach, często podawany jest jako niedzielny obiad na drugie danie w połączeniu z rosołem. Kotlet schabowy również często podaje się z ziemniakami oraz surówką.

O tym jakie są sposoby na podawanie ziemniaków pisałem w tym wpisie - kilka sposobów na podanie ziemniaków.

W tym wpisie przepis na kotlet schabowy na ostro. Przepis ten jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.

Potrzebne składniki:

- 2 kotlety schabowe

- 1 jajko

- bułka tarta

- mąka pszenna

- około 2 łyżeczki chrzanu (najlepiej świeżo utarty)

- 2 łyżeczki masła

- około pół szklanki oleju roślinnego lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kotlety rozklepać tłuczkiem (nie za mocno i z umiarem). Jajko roztrzepać dodać mąkę i bułkę tartą wymieszać. Kotlet przesmarować z jednej strony musztardą a z drugiej chrzanem,  panierować w jajku i mące z każdej strony. 

Smażyć na rozgrzanym oleju a przy końcu smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez chwilę aż do nabrania ładnego złocistego koloru.

Kotlet chętnie i ze smakiem podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami z dodatkiem surówki czy kapusty. Jak można przygotować ziemniaki pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz