Kotlet schabowy to często goszczące mięso na naszych Polskich stołach, często podawany jest jako niedzielny obiad na drugie danie w połączeniu z rosołem. Kotlet schabowy również często podaje się z ziemniakami oraz surówką.
O tym jakie są sposoby na podawanie ziemniaków pisałem w tym wpisie - kilka sposobów na podanie ziemniaków.
W tym wpisie przepis na kotlet schabowy na ostro. Przepis ten jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Potrzebne składniki:
- 2 kotlety schabowe
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- około 2 łyżeczki chrzanu (najlepiej świeżo utarty)
- 2 łyżeczki masła
- około pół szklanki oleju roślinnego lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kotlety rozklepać tłuczkiem (nie za mocno i z umiarem). Jajko roztrzepać dodać mąkę i bułkę tartą wymieszać. Kotlet przesmarować z jednej strony musztardą a z drugiej chrzanem, panierować w jajku i mące z każdej strony.
Smażyć na rozgrzanym oleju a przy końcu smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez chwilę aż do nabrania ładnego złocistego koloru.
Kotlet chętnie i ze smakiem podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami z dodatkiem surówki czy kapusty. Jak można przygotować ziemniaki pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz