23 marca 2020

Omlet ziemniaczany

Tortilla, Omlet, Omlet ziemniaczany, Przepis na omlet

Omlet to potrawa którą znali już starożytni Rzymianie ale dopiero Francuzi ją udoskonalili oraz urozmaici walory smakowe. Omlet można przygotować na wiele różnych sposobów tradycyjnie z kuchni Francuskiej przygotowuje się go z jajek wody oraz soli i jest to omlet na słono. W niniejszym wpisie przepis na omlet w wydaniu Hiszpańskim czyli tortilla Hiszpańska.

Wikipedia.

Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić. Osobiście chętnie przygotowuję tortillę ziemniaczaną na śniadania jako ciekawa alternatywa dla na przykład jajecznicy. Polecam!

Jak przygotować tortillę ziemniaczaną:

Potrzebne składniki:

1. Około 20 dkg ziemniaków

2. 1 cebula

3. Papryka czerwona, żółta bądź zielona

4. 3 jajka

5. Przyprawy - pieprz, sól

6. Olej bądź oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy oraz kroimy w drobniejszą kostkę ale można również na talarki bądź półkola, pamiętając aby nie były za grube. Przygotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię na olej bądź oliwę z oliwek i obsmażamy. Smażymy około 5 do 10 minut i odkładamy na talerz, można delikatnie wytrzeć je z tłuszczu np. ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy w kostkę i również obsmażamy delikatnie na patelni i dodajemy do ziemniaków wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy w miseczce. Całość nakładamy na rozgrzaną nie zbyt dużą ilość oleju na patelni. Smażymy z każdej ze stron na nie dużym ogniu, smażymy około 5 do maksymalnie 10 minut i omlet jest gotowy.

Tortilla ziemniaczana, Omlet ziemniaczany, Jak przygotować tortille ziemniaczaną, Przepis na tortillę


Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz