Omlet to potrawa którą znali już starożytni Rzymianie ale dopiero Francuzi ją udoskonalili oraz urozmaici walory smakowe. Omlet można przygotować na wiele różnych sposobów tradycyjnie z kuchni Francuskiej przygotowuje się go z jajek wody oraz soli i jest to omlet na słono. W niniejszym wpisie przepis na omlet w wydaniu Hiszpańskim czyli tortilla Hiszpańska.
Wikipedia.
Wikipedia.
Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić. Osobiście chętnie przygotowuję tortillę ziemniaczaną na śniadania jako ciekawa alternatywa dla na przykład jajecznicy. Polecam!
Jak przygotować tortillę ziemniaczaną:
Potrzebne składniki:
1. Około 20 dkg ziemniaków
2. 1 cebula
3. Papryka czerwona, żółta bądź zielona
4. 3 jajka
5. Przyprawy - pieprz, sól
6. Olej bądź oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy oraz kroimy w drobniejszą kostkę ale można również na talarki bądź półkola, pamiętając aby nie były za grube. Przygotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię na olej bądź oliwę z oliwek i obsmażamy. Smażymy około 5 do 10 minut i odkładamy na talerz, można delikatnie wytrzeć je z tłuszczu np. ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w kostkę i również obsmażamy delikatnie na patelni i dodajemy do ziemniaków wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy w miseczce. Całość nakładamy na rozgrzaną nie zbyt dużą ilość oleju na patelni. Smażymy z każdej ze stron na nie dużym ogniu, smażymy około 5 do maksymalnie 10 minut i omlet jest gotowy.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz