tekstalternatywny

2 marca 2020

Pieczone udka z kurczaka


Pieczone udka z kurczaka to jedno z prostszych, bardzo lubianych i popularnych potraw mięsnych. Często podawane są jako drugie danie wraz z ziemniakami. Pieczone udka można podawać również jako same bądź z frytkami i surówką.

Aby je przygotować nie potrzeba zbyt  wiele czasu, ponieważ udka można kupić gotowe a samo pieczenie nie wymaga zbyt wiele wysiłku.

Do upieczenia udek potrzebne będą:

1. Trzy bądź cztery świeże udka z kurczaka

2. Przyprawy - pieprz, sól

3. Papryka, cebula, ząbki czosnku, cytryna

4. Naczynie odporne na wysoką temperaturę lub po prostu blacha z piekarnika

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do lodówki na około jedną godzinę po czym wyciągamy i układamy w naczyniu, obok udek położyć pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku, paprykę i cebulę oraz skrapiamy udka sokiem z cytryny dla aromatu, mięso solimy i pieprzymy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w wysokiej temperaturze około 180 stopni - jest to optymalna temperatura dla pieczenia mięs, pieczemy około 1.5 godziny aż mięso zrobi się miękkie i ładnie białe, ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia żeby udka się ze złociły a skórka od góry była chrupiąca, jeżeli nie lubimy chrupiącej skórki nie odkrywamy naczynia.

Tak upieczone udka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Jak można przygotować ziemniaki pisałem w tym artykule - jak podawać ziemniaki.

Jak przygotować udka z kurczaka, Przepis na udka

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz