Aby je przygotować nie potrzeba zbyt wiele czasu, ponieważ udka można kupić gotowe a samo pieczenie nie wymaga zbyt wiele wysiłku.
Do upieczenia udek potrzebne będą:
1. Trzy bądź cztery świeże udka z kurczaka
2. Przyprawy - pieprz, sól
3. Papryka, cebula, ząbki czosnku, cytryna
4. Naczynie odporne na wysoką temperaturę lub po prostu blacha z piekarnika
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do lodówki na około jedną godzinę po czym wyciągamy i układamy w naczyniu, obok udek położyć pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku, paprykę i cebulę oraz skrapiamy udka sokiem z cytryny dla aromatu, mięso solimy i pieprzymy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w wysokiej temperaturze około 180 stopni - jest to optymalna temperatura dla pieczenia mięs, pieczemy około 1.5 godziny aż mięso zrobi się miękkie i ładnie białe, ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia żeby udka się ze złociły a skórka od góry była chrupiąca, jeżeli nie lubimy chrupiącej skórki nie odkrywamy naczynia.
Tak upieczone udka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką. Jak można przygotować ziemniaki pisałem w tym artykule - jak podawać ziemniaki.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz