Polewa czekoladowa to niezmiernie ważny składnik wielu słodyczy a głównie takich jak ciasta, pierniki i różne wypieki, stosuję się ją nawet do lodów. Polewa czekoladowa dodaje charakteru, ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Gotową polewę czekoladową można kupić w większości sklepów ale czym innym jest wykonanie jej samemu z naturalnych składników. Przepis który prezentuję w niniejszym wpisie nie jest specjalnie skomplikowany i nie wymaga poświęcenia zbyt wiele czasu.
Taką polewę warto samemu wykonać oraz stosować do domowych wypieków na przykład takich jak babka czy pierniki.
Jak przygotować polewę czekoladową:
Aby wykonać taką polewę potrzebne będą nam następujące składniki:
1. Około 10 dkg masła
2. Około 4 łyżki kakao - gorzkie
3. Około 1/4 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:
Masło należy pokroić na mniejsze kostki i wrzucić do rondelka, podgrzewamy na bardzo małym ogniu delikatnie roztapiając oraz dodając stopniowo kolejne składniki, ciągle mieszając żeby nie doprowadzić do zagotowania, po uzyskaniu jednolitej konsystencji podgrzewamy jeszcze około 2 minut i polewa jest gotowa.
Tak przygotowaną polewą, polewamy ciasto, torty, ciastka, biszkopty czy lody.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz