9 marca 2020

Bigos z kapusty wraz z pomidorami


Bigos to tradycyjna i popularna potrawa kuchni polskiej, litewskiej, i białoruskiej. Głównymi składnikami tej potrawy są kapusta oraz mięso i kiełbasa. Bigos chętnie jest podawany podczas masowych imprez plenerowych a serwuje się go jako przekąska bądź danie główne wraz z pieczywem. Przepisów na bigos jest całe mnóstwo w niniejszym wpisie, przepis jaki stosuję od lat a jest to przepis na bigos wraz z pomidorami.

Jak przygotować bigos z pomidorami:

Potrzebne składniki:

1. Biała kapusta - jedna główka bądź kapusta kiszona 

2. Około 50 dkg mięso wieprzowe

3. Kiełbasa około 20 dkg

4. Dwie cebule

5. Trzy średniej wielkości pomidory bądź koncentrat pomidorowy

6. Przyprawy - pieprz, sól, liście laurowe

7. Margaryna bądź masło

Przygotowanie:

Mięso dokładnie płuczemy i krajemy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą, razem wrzucamy na patelnię i smażymy a dalej dusimy dolewając wody aż mięso zmięknie.

Kapustę płuczemy wycinamy głąb oraz szatkujemy (chyba ze posiadamy kiszoną) dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki kiełbasą, doprawiamy pieprzem i solą oraz wrzucamy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren pieprzu.

Pomidory myjemy obieramy ze skórki i krajemy na ćwiartki zalewamy nie zbyt dużą ilością wody aby je tylko rozgotować następnie przecieramy. Tu można użyć również koncentratu pomidorowego zamiast pomidorów, zalecam jednak pomidory.

Przecier z pomidorów bądź koncentrat wlewamy do całości, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu dokładnie mieszając i gotowe.

Bigos, Jak przygotować bigos

Ciekawostka:

Tak przygotowany bigos dobrze odstawić pod przykryciem aby się przegryzł takie odstawienie powinno trwać jeden dzień a między czasie dobrze jest go delikatnie na lekkim ogniu przegotować.

Jak przechowywać bigos:

Bigos można przechowywać w lodówce pod przykryciem w ten sposób po odgrzaniu zdatny jest do spożycia około tydzień czasu. Odgrzewamy zawsze na małym ogniu a odgrzewając bigos dobrze jest dolać do niego trochę wody aby nie przywierał do spodu garnka, odgrzewając oczywiście bigos należy mieszać.

Bigos podajemy tradycyjnie z pieczywem bądź z ziemniakami a jak podawać i przygotować ziemniaki? to już temat na osobny wpis który znajdziecie tutaj - jak podawać ziemniaki.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz