28 października 2018

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę - przepis

Nie wiele osób tych mniej profesjonalnych jak i tych bardziej w kulinarnych smakowitościach, wie że ciasto drożdżowe na pizze jest bardzo proste do przygotowania, nie potrzeba tu jakiś specjalnych umiejętności oraz zbyt wielu składników i każdy może je przygotować.

Przepis na pizzę z salami oraz sos znajdziecie w tym wpisie - przepis na pizzę.

Jak przygotować ciasto drożdżowe na pizzę:

Potrzebne składniki na ciasto o średnicy około 20 cm i 0.5 mm grubości:

1. Mąka pszenna typ 500, 2 szklanki

2. Drożdże około 1/4 kostki

3. Mleko bądź przegotowana woda

4. Szczypta soli oraz szczypta cukru

5. Jedna łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy i wkładamy do szklanki, zalewamy do 3/4 szklanki letnim, ciepłym mlekiem bądź przegotowaną wodą, dodając małą łyżeczkę cukru i odstawiamy na około 15 minut do urośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miseczki i lekko solimy, następnie dodajemy łyżeczkę oleju i wlewamy wcześniej przygotowane drożdże oraz mieszamy wszystkie składniki, ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji - ciasto nie powinno być zbyt twarde i dać się łato ugniatać

Tak wyrobione ciasto odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia oraz ponownie ugniatamy i gotowe.

Wyrobione ciasto wałkujemy wałkiem na wszystkie strony formując okrąg o pożądanej wielkości i grubości. Polecam również spróbować uformować ciasto palcami, rozgniatając je na boki.

Ciekawostka:

Można również do mąki dodać odrobię oregano, bazylii czy ziół prowansalskich i wymieszać, doda to ciastu bardzo przyjemnego smaku i aromatu.

Po rozwałkowaniu oraz nałożeniu składników, przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika, warto takie ciasto odstawić na około 15 minut aby placek trochę podrósł.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz