Nie wiele osób tych mniej profesjonalnych jak i tych bardziej w kulinarnych smakowitościach, wie że ciasto drożdżowe na pizze jest bardzo proste do przygotowania, nie potrzeba tu jakiś specjalnych umiejętności oraz zbyt wielu składników i każdy może je przygotować.
Przepis na pizzę z salami oraz sos znajdziecie w tym wpisie - przepis na pizzę.
Jak przygotować ciasto drożdżowe na pizzę:
Potrzebne składniki na ciasto o średnicy około 20 cm i 0.5 mm grubości:
1. Mąka pszenna typ 500, 2 szklanki
2. Drożdże około 1/4 kostki
3. Mleko bądź przegotowana woda
4. Szczypta soli oraz szczypta cukru
5. Jedna łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy i wkładamy do szklanki, zalewamy do 3/4 szklanki letnim, ciepłym mlekiem bądź przegotowaną wodą, dodając małą łyżeczkę cukru i odstawiamy na około 15 minut do urośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miseczki i lekko solimy, następnie dodajemy łyżeczkę oleju i wlewamy wcześniej przygotowane drożdże oraz mieszamy wszystkie składniki, ciasto przekładamy na stolnicę i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji - ciasto nie powinno być zbyt twarde i dać się łato ugniatać
Tak wyrobione ciasto odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia oraz ponownie ugniatamy i gotowe.
Wyrobione ciasto wałkujemy wałkiem na wszystkie strony formując okrąg o pożądanej wielkości i grubości. Polecam również spróbować uformować ciasto palcami, rozgniatając je na boki.
Ciekawostka:
Można również do mąki dodać odrobię oregano, bazylii czy ziół prowansalskich i wymieszać, doda to ciastu bardzo przyjemnego smaku i aromatu.
Po rozwałkowaniu oraz nałożeniu składników, przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika, warto takie ciasto odstawić na około 15 minut aby placek trochę podrósł.
Po rozwałkowaniu oraz nałożeniu składników, przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika, warto takie ciasto odstawić na około 15 minut aby placek trochę podrósł.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz