5 listopada 2018

Serwatka - co to jest

Serwatka, Jak przygotować serwatkę, Co to jest serwatka

Niejednokrotnie spotykam się z pytaniem co to jest serwatka i jak ją wykorzystać w kuchni oraz w kulinariach. W tym wpisie odpowiemy sobie na to proste a zarazem mniej spotykane pytanie.

Co to jest serwatka i jakie posiada właściwości:

Serwatka to nic innego jak płyn powstały z mleka, przy produkcji głównie sera twarogowego. Po podgrzaniu mleka przelewa się je na gęste sito, dodatkowo wyłożone gazą. Po odcedzeniu mleka na sicie zostaje twaróg a pozostała odsączona płynna część to własnie serwatka.

Serwatka to źródło wielu witamin i minerałów, między serwatka bogata jest w spore ilości fosforu, wapnia, witamin z grupy B, oraz zawiera cenne ilości białka a bardzo niewiele tłuszczu. Serwatka dobrze wpływa na poprawną pracę jelit oraz procesu trawienia.

Serwatkę w kulinariach wykorzystać można na wiele sposobów a ze względu na to że jej smak jest kwaśny chętnie stosuje się ją do zakwaszania zup, sosów lub jako składnik chłodnika czy nawet napojów. Chętnie stosuje się ją do wypieków chleba pieczonego na zakwasie.


Serwatkę można również sproszkować, zaletą tej postaci jest to że można ją długo przechowywać oraz w tej postaci chętnie korzystają z niej również sportowcy ze względu na sporą ilość białka a niską zawartość tłuszczu. W tej formie często rozpuszcza się ją w wodzie i podaje jako koktajl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz