tekstalternatywny

19 marca 2020

Jak długo przechowywać żywność

Jak długo przechowywać żywność, Żywność długo do użytku

Niniejszy wpis poświęcę na temat żywności oraz produktów które można długo przechowywać. Będzie to poradnik o żywności którą można długo trzymać nie martwiąc się o jej przeterminowanie czy nie zdatność do spożycia. 

Wpis ten będzie również zawierał informacje o odpowiednim przechowywaniu żywności aby długo zachowała swoją świeżość.

Jakie produkty posiadają długi czas zdatności do spożycia oraz jak je przechowywać:

1. Pieczywo - pieczywa nie da się długo utrzymać świeżego nawet w chlebaku, gdyż w końcu wyschnie lub zacznie pleśnieć. Można temu jednak zaradzić mrożąc pieczywo w zamrażalniku. Aby zamrozić pieczywo należy pokroić je na mniejsze kawałki - chleb na ćwiartki.

Pieczywo wkładamy do woreczków foliowych - mogą być nawet zwykłe woreczki śniadaniowe tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika. Po wyjęciu aby odmrozić pieczywo należy zawinąć je w ręcznik i odczekać  - ćwiartka chleba odmraża się około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Pieczywo w ten sposób można spożywać nawet kilka miesięcy po zamrożeniu, odmrożone pieczywo prawie niczym nie różni się od pieczywa świeżego. Mrozić można bułki a nawet rogale należy pamiętać aby po odmrożeniu nie mrozić ponownie.


2. Warzywa - większość warzyw można mrozić a tym znacznie wydłużać ich czas przechowywania. Należy pamiętać aby po odmrożeniu nie mrozić ich ponownie gdyż nie wolno tego robić.

3. Mięso - chyba nie trzeba nikomu uświadamiać że wszelakie mięso również można mrozić a tym znacznie przedłużać jego czas do spożycia. Mięso warto przed mrożeniem porcjować na mniejsze części gdyż po odmrożeniu nie należy mrozić ponownie. Mrozić można nawet kiełbasę.

4. Makaron - można przechowywać praktycznie w nieskończoność nawet po okresie terminu powinien być zdatny do spożycia oczywiście ugotowany. Makaron w szczelnie zamkniętym woreczku to bardzo przydatny i pożywny składnik którego termin przydatności jest bardzo długi.


5. Ryż - to kolejny składnik którego okres przechowywania oraz zdatności do spożycia jest bardzo długi. Niektórzy nawet twierdzą że ryż biały można przechowywać nawet 30 lat. Ryż powinien być przechowywany w stałej pokojowej suchej temperaturze, wtedy można go przechowywać bardzo długo.


6. Fasola - suszona fasola może być zdatna do spożycia nawet wiele lat wystarczy ją ugotować. Fasola to składnik wielu dań np. zup czy sosów. Bardzo często stosuje się potrawy z fasoli w schronach. Fasolę można kupić również gotowaną konserwową z długą datą ważności - należy na to zwrócić uwagę.

7. Produkty w słoikach - produkty pasteryzowane, marynowane, kiszone, kompoty, tego rodzaju produkty można również bardzo długo przechowywać co prawda kupując taki produkt należy zwrócić uwagę na datę i termin ważności lecz szczelnie zamknięte w słoiku oraz nie otwierane będą zdatne do spożycia nawet kilka lat.

8. Miód - to słodki składnik o wielu wartościach odżywczych, miód można przechowywać w słoiku  w nieskończoność nie martwiąc się że straci swoje wartości odżywcze. Miód może również choć częściowo zastąpić cukier.

9. Konserwy - wybierając konserwy należy zwrócić uwagę na ich datę ważności, konserwy można przechowywać wiele miesięcy, nadają się do spożycia nawet po terminie ważności ze względu na ich szczelne opakowanie, jednak warto wybrać takie które tą datę posiadają najdłuższą. Konserwy najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

10. Mleko w proszku - choć nie jest to prawdziwe mleko z kartonu to zdatność do spożycia posiada bardzo długą, ponieważ nawet do 12 miesięcy a szczelnie zamknięte w pojemniku nawet i dłużej.

11. Bulion rosołowy - pamiętajmy że ugotowany bulion można mrozić w woreczkach strunowych bądź pojemnikach lub jak mrożone kostki, tym sposobem znacznie można wydłużyć zdatność do spożycia a pisałem o tym w tym wpisie - jak przechowywać bulion.

12. Woda - każda butelka z wodą posiada również termin ważności, jednak dotyczy on przeważnie samej plastikowej butelki. Wodę można przelać do szklanych i szczelnie zakręcanych butelek a tym znacznie wydłużamy jej czas na spożycie.

13. Ziemniaki - surowych ziemniaków nie należy mrozić ponieważ czernieją i nie nadadzą się do spożycia. Można jednak przedłużyć okres do ich przechowywania pasteryzując ziemniaki w słoikach, tym sposobem będą zdatne do spożycia nawet kilkanaście miesięcy.


Produktów o długim czasie przechowywania jest znacznie więcej, myślę jednak że spośród tych wyżej wymienionych podstawowych propozycji każdy znajdzie coś dla siebie.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Warto dodać że groszek i fasolę można kupić w puszcze z bardzo długą datą przechowywania, czasem nawet kilka lat do przodu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń