7 marca 2020

Prosty przepis na grochówkę

Grochówka, Przepis na grochówkę, Jak ugotować grochówkę

Zupa grochowa, powszechnie zwana grochówką to znana i lubiana potrawa zaliczana do zup która jak sama nazwa wskazuje powstaje z łupanego grochu. Grochówkę często podaje się na obiady w wojsku oraz na różnych imprezach masowych. Równie chętnie gości na domowych stołach jako danie główne bądź dodatek do dania drugiego. 

Zupę grochową dość łatwo przygotować dlatego warto ją od czasu do czasu dla odmiany podawać. W niniejszym wpisie sposób w jaki sam przygotowuję zupę grochową.

Jak przygotować zupę grochową:

Potrzebne składniki:

1. Kości wieprzowe około 0.50 kg

2. Groch około 80 kg

3. Ziemniaki około 1.5 kg

4. Marchew około 3 średnie sztuki

5. Korzeń pietruszki około 2 sztuki

6. Jeden średni seler

7. Jedna cebula

8. Słonina około 10 dkg

9. Przyprawy - majeranek, sól, pieprz

Jak przygotować grochówkę :

Groch należy zamoczyć w letniej przegotowanej wodzie, dzień przed tym jak będziemy przygotowywać zupę. W tym następnym dniu grochu nie odcedzamy tylko gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył.

Kości opłukać i zalać wodą oraz gotować. Warzywa obrać, umyć i pokrajać w krótkie paski, wrzucić do wywaru z kości, osolić do smaku i gotować.

Ziemniaki obrać i opłukać oraz pokroić w kostkę. Gdy warzywa będą już prawie miękkie należy dodać, przygotowane ziemniaki i gotować do miękkości na nie zbyt dużym ogniu po czym wyjąć z wywaru same kości.

Miękki ugotowany i odcedzony groch przetrzeć i uzupełnić ewentualnie wodą oraz dodać do wywaru z włoszczyzną i gotować na małym ogniu dokładnie mieszając oraz doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.

Słoninę pokrajać w drobną kostkę i delikatnie zarumienić oraz dodać do zupy i gotowe.

Ciekawostka:

Grochówkę można również podawać z grochem nie przetartym, dodając go po ugotowaniu i odcedzeniu do wywaru z kości wraz z włoszczyzną i ziemniakami.

Grochówkę można również podać z kiełbasą, bardzo dobrze smakuje. Kiełbasę gotujemy oraz kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru a sam wywar jeszcze trochę gotując.

Zupa grochowa, Grochówka, Przepis na grochówkę

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz