Filety z kurczaka to popularny, łatwo dostępny i chętnie przygotowywany, smaczny rodzaj mięsa. Piersi z kurczaka można przygotować oraz podawać na wiele różnych sposobów a między innymi jako zapiekane w piekarniku wraz z ziemniakami.
Filety drobiowe również chętnie podaje się jako dodatek na przykład do makaronu spaghetti. W niniejszym wpisie poradnik jak smażyć filety z kurczaka aby były soczyste i smaczne.
Jak smażyć filety z kurczaka:
Potrzebne składniki:
1. 3 piersi z kurczaka
2. Olej bądź oliwa z oliwek
3. Przyprawy - sól, pieprz, mielona papryka, bazylia
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i oczyszczamy w razie potrzeby kroimy na mniejsze części, piersi należy dokładnie osuszyć, można to zrobić np. papierowym ręcznikiem. Piersi można również delikatnie ubić tłuczkiem do mięs przykrywając je folią aluminiową, wtedy oddają trochę swoich soków a mięso będzie bardziej zwarte ze sobą.
Przyprawy mieszamy wraz z olejem oraz nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Przygotowane filety odstawiamy do lodówki na około godzinę a nawet dwie aby mięso nasiąknęło marynatą.
Po wyjęciu z lodówki należy chwilę odczekać żeby filety nabrały temperatury pokojowej. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy około 4 minut na średnim ogniu z każdej ze stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Po usmażeniu można odstawić pod przykryciem na kilka minut i gotowe.
Wskazówki:
Podczas smażenia, filetów nie dociskamy ich do dna patelni a obsmażamy delikatnie z każdej ze stron. Pamiętajmy również że jeżeli marynujemy większe kawałki to czas na odpowiednie "nasiąknięcie" mięsa marynatą oraz samego smażenia wydłuży się. Przed wrzuceniem filetów rozgrzej patelnie ale nie smaż na bardzo dużym ogniu.
Wskazówki:
Podczas smażenia, filetów nie dociskamy ich do dna patelni a obsmażamy delikatnie z każdej ze stron. Pamiętajmy również że jeżeli marynujemy większe kawałki to czas na odpowiednie "nasiąknięcie" mięsa marynatą oraz samego smażenia wydłuży się. Przed wrzuceniem filetów rozgrzej patelnie ale nie smaż na bardzo dużym ogniu.
Przygotowane w ten sposób filety z kurczaka, można podawać wraz z ziemniakami, makaronem czy nawet ryżem.
Pozdrawiam!
Przed smżeniem polecam delikatnie ubić filety tłuczkiem i dobrze wetrzeć marynatę. Przepis ok.
OdpowiedzUsuń