tekstalternatywny

6 listopada 2018

Ciekawostki kulinarne


Każdy z nas w swojej kuchni oraz kulinariach stosuje różne swoje i nie swoje "patenty" mają one nam usprawnić gotowanie i uprzyjemnić pracę w kuchni.

W niniejszym wpisie znają się mniej znane ale bardzo pomocne i przydatne ciekawostki i porady kulinarne.

Ciasta:

1. Aby rodzynki nie zatapiały się w cieśnie posyp je mąką.

2. Lukier będzie bardziej biały jeżeli do jego przygotowania zastosujesz mleko a nie wodę.

3. Przypalone mleko można próbować odratować, gotując je ponownie z dodaną szczyptą soli.

4. Budyń nie przypali się jeżeli dno garnka posypiesz cukrem.

5. Ciasto na biszkopt należy jak najdłużej ubijać, wtedy będzie bardziej puszysty i pulchny.

6. Jeżeli chcesz sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony, wbij do niego wykałaczkę jeżeli po wyciągnięciu nie przyklei się do niego cisto, biszkopt jest gotowy.

7. Do wysmarowania formy do pieczenia używamy papierków po margarynie.

Owoce:

1. Jeżeli potrzebujesz tylko kilku kropel cytryny do jakiejś potrawy, nie tnij jej całej, wystarczy delikatnie nakłuć ją wykałaczką czy widelcem.

2. Aby cytryna przed użyciem była bardziej soczysta należy ją rozwałkować dłonią.

3. Aby jabłko nie ściemniało zaraz po obraniu należy skroplić je delikatnie sokiem z cytryny.

Warzywa:

1. Jeżeli chcemy a z buraków łatwiej schodziła skórka to po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą.

2. Sałatkę z warzyw solimy tuż przed podaniem, ponieważ posolone wcześniej znacznie zmiękną.

3.  Szczypiorek można ciąć nożyczkami nad potrawą i tuż przed podaniem, nie straci wtedy zbyt dużo wartości odżywczych.

4. Stare pomarszczone ziemniaki, staną się na świeże jeżeli przed ugotowaniem włożymy je do na całą noc do garnka z zimną wodą.

5. Aby pietruszka lub koperek była bardziej świeża należy ją położyć na talerzu z wodą i tak włożyć do lodówki.

6. Aby cebula był mniej ostra dla oczu, należy ją przed krojeniem włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Inne:

1. Aby makaron i ryż nie sklejały się podczas gotowania dodaj łyżkę oleju.

2. Podczas smażenia do tłuszczu na patelni dodaj szczyptę soli, nie będzie wtedy pryskać.

3. Aby ziemniaki gotowały się szybciej dodaj do nich łyżkę masła.

4. Aby jajko nie popękało podczas gotowania, wsyp do wody odrobinę soli lub łyżkę octu, nie wrzucaj jajek do wrzątku, gotuj zaczynając od zimnej wody.

5. Aby jajko sadzone nie miało brązowawej skórki od spodu, posyp olej delikatnie mąką i smaż na malutkim ogniu po przykryciem.

6. Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz