22 listopada 2018

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa, Grzybowa przepis

Zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych dań podawanych głównie na wigilijnym stole. Przez wielu uznawana jest za podstawowe danie spośród 12 tradycyjnych potraw, których nie może zabraknąć, podczas świąt bożego narodzenia. Jak przygotować idealną zupę grzybową?

Jak przygotować zupę grzybową:

Potrzebne składniki:

Włoszczyzna około 50 dkg.

1. 1 marchew

2. 1 pietruszka

3. 1 mały seler

4. 1 cebula

5. 1 por

Reszta składników:

1. Grzyby ( borowiki, koźlarze, podgrzybki) około 1 kg.

2. Mąka około pół szklanki

3. śmietana około pół szklanki

4. Sól do smaku

Przygotowanie:

Włoszczyznę dokładnie opłukać i pokrajać, wrzucić do garnka i zalać wrzącą wodą oraz ugotować wywar. Grzyby starannie opłukać, oczyścić i pokrajać w plasterki. Wrzucić do wywaru i ugotować do miękkości.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do gotującej się zupy, doprawić solą do smaku, dokładnie mieszając i gotując na małym ogniu. Do zupy można dodać 1 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz