30 września 2020

Jaką wybrać deskę do krojenia


Deska do krojenia to bardzo przydatny, funkcjonalny oraz niezbędny dodatek do każdej kuchni. Przydaje się podczas krojenia warzyw, mięsa czy nabiału. W niektórych kuchniach mimo rozwoju technologicznego do dziś kraja się na desce tradycyjnie nożem pieczywo.

Rozwój rynku w tym zakresie również poszedł bardzo do przodu a wręcz przytłacza różnego rodzaju produktami wykonanych z coraz to nowszych materiałów. Stąd niejednokrotnie stajemy przed sporym dylematem w tym zakresie. W tym wpisie przedstawię krótko jakie mamy rodzaje desek ich zalety oraz wady, myślę że każdy wybierze coś dla siebie.

Jakie mamy rodzaje desek do krojenia:

1. Deski drewniane - ten rodzaj desek jest bardzo popularny i stosowany w kuchniach od niepamiętnych czasów. Deski drewniane produkuje się przeważnie z drewna dębowego, olchowego oraz buku. Deski te są o tyle dobre że nie tępią noża podczas krojenia. Niestety deski drewniane posiadają wiele wad takich jak np. łatwo wchłaniają wodę, brudzą się i trudno je domyć np. po krojeniu buraków, deski drewniane również bardzo się rysują oraz nie nadają się do mycia w zmywarkach.

Deska do krojenia, Jaka deska do kuchni, Rodzaje desek do krojenia

2. Deski bambusowe - ten rodzaj desek uważany jest za bardzo ekologiczny, deska wykonana jest z bambusa dlatego jest bardzo lekka. Ten rodzaj deski łatwo utrzymać w czystości oraz deski te nie wchłaniają zapachów i wody. Z wad można wymienić podatność na zarysowania nożem, jednak podatność ta jest mniejsza niż przy deskach drewnianych.

Deska do krojenia, Jaka deska do krojenia, Jaką deskę wybrać do kuchni

3. Deski szklane - ten rodzaj desek wykonuje się ze szkła hartowanego czasem z jakimś oryginalnym nadrukiem lub wzorem bądź bez. Deski szklane łatwo się myje i nie wchłaniają wody. Często można na nich położyć gorący garnek bez obawy że deska pęknie oraz deski szklane nie ulegają zarysowaniu. Z wad należy wspomnieć że z racji wykonania ich z twardego szkła hartowanego będą tępić nóż, oraz mogą się potłuc.

Jaką deskę do krojenia wybrać, Deska do krojenia

4. Deski plastikowe - ten rodzaj desek wykonuje się z tworzyw sztucznych, deski te są dość lekkie i nie wchłaniają wody ani zapachów, łatwo utrzymać je w czystości, można je myć w zmywarce. Są bardzo tanie o różnych wzorach i kolorach, każdy coś dopasuje do swojej kuchni. Wadą desek plastikowych jest ich podatność na zarysowania.

Jaką deskę do krojenia wybrać, Jaka deska do krojenia, Jaka deska do kuchni

5. Deski kamienne np. z granitu lub marmuru - ten rodzaj deski jest bardzo twardy i odporny na zarysowania. Deski z granitu nie wchłaniają zapachów i łatwo się je myje, można je myć w zmywarkach. Deski te typu produkowane są z różnego typu kamienia w różnych wzorach i odcieniach a nawet imitujące drewno. Ładnie prezentują się w kuchni. Wadą tego rodzaju desek jest to że będą tępić noże oraz są dość ciężkie.

Deska do krojenia, Jaka deska do krojenia

6. Deski ceramiczne - ten rodzaj desek jest również bardzo twardy. Deskę ceramiczną łatwo utrzymać w czystości oraz można ją myć w zmywarce, ten rodzaj deski nie wchłania wody ani zapachów i można ją myć w zmywarce. Deski te dostępne są o różnych wzorach i kolorach, ładnie się prezentują w kuchni. Wadą tych desek jest to że tępią noże z racji wykonania jej z twardego materiału są dość ciężkie oraz mogą się potłuc.

Na co zwrócić uwagę kupując deskę:

W większości wymienionych rodzai deski posiadają podkładki antypoślizgowe z gumy aby deska nie zsuwała się z blatu stołu. Dobrze jak deska nawet drewniana takie podkładki posiada. Kolejną kwestią ułatwiającą np. przechowywanie deski jest rączka bądź otwór w desce, gdyż deskę z rączką zawsze można powiesić.

Jaką wybrać deskę do krojenia


Kupując deskę warto zwrócić również uwagę na tzw. "rant" jest to rowek który znajduje się na obwodzie deski z jednej przeważnie strony, często dotyczy to desek drewnianych. Taki rant nie pozwala płynom np. z mięs bądź warzyw czy owoców wypłynąć poza jej obszar jest to bardzo wygodne, gdyż po krojeniu wystarczy umyć tylko deskę.

Jaką deskę wybrać, Jaka deska do krojenia

Design deski - to kwestia raczej indywidualna każdy powinien dopasować to pod względem swoich upodobań oraz wystroju kuchni a mnogość kształtów jest tak duża że każdy znajdzie coś dla siebie. Czasem może się zdarzyć że na desce podajemy jakieś potrawy bezpośrednio na sam stół, wtedy dobrze jest jak sama deska również ładnie i estetycznie się prezentuje.

Osobiście korzystam w swojej kuchni z dwóch rodzai desek o różnych wymiarach i kształtach, jest to deska drewniana dębowa, posiadam ich nawet kilka które używam wedle tego co aktualnie kroję i potrzebuję. Jedna służy głównie do krojenia pieczywa inna znów do warzyw i mięs a jeszcze inna do serów oraz nabiału, w ten sposób łatwo zadbać o deskę drewnianą. Drugim rodzajem deski z jakiego korzystam jest deska z granitu, która zawsze leży w łatwo dostępnym dla mnie miejscu.

Posiadam deskę szklaną ale w ogóle z niej nie korzystam gdyż deska z kamienia granitowego w zupełności wystarcza oraz ładnie się prezentuje w mojej kuchni.

Pozdrawiam!

3 komentarze:

  1. Stosuję od lat deski bambusowe, nie tępią noży i są mniej podatne na zarysowania niż drewniane. Fajny artykuł. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja znów polecam deski kamienne, nie niszczą się a nóż zawsze można naostrzyć. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, też stosuję deski kamienne, nie rysują się i ładnie się prezentują w kuchni.

      Usuń