tekstalternatywny

30 października 2018

Ryż cynamonowy

Jak przygotować ryż, Ryż z cynamonem

Ryż jest bardzo chętnie stosowanym składnikiem wielu potraw, można go podawać jako danie głównie na przykład z mięsem lub do zup zamiast makaronu. Ryż równie dobrze smakuje w różnego rodzaju sałatkach. W tym wpisie znajdzie się bardzo prosty w przygotowaniu przepis na smaczny ryż cynamonowy. 

Przepis ten nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i każdy powinien sobie z nim poradzić. Zaczynajmy.

Jak przygotować ryż cynamonowy:

Potrzebne składniki:

1. Około 1 szklana ryżu

2. 1 szklana wody

3. 1 większa szklana mleka

4. Pół szklanki słodkiej śmietany

5. 1 łyżka masła bądź margaryny

6. 1 łyżka mielonego cynamonu

7. Szczypta soli

8. 1 mała łyżka cukru

Przygotowanie:

Ryż dokładnie umyj i wsyp do garnka, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby ryż nie przywarł do garnka a w razie potrzeby dolej wody. Gotuj aż ryż zmięknie około 15 - 20 minut i odcedź.

Można również ugotować sam ryż a cynamon wymieszać z resztą składników jako sos i polewać.

Przygotowany w ten sposób ryż, podajemy z konfiturami, jabłkiem, bądź śliwkami.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz