Ryż jest bardzo chętnie stosowanym składnikiem wielu potraw, można go podawać jako danie głównie na przykład z mięsem lub do zup zamiast makaronu. Ryż równie dobrze smakuje w różnego rodzaju sałatkach. W tym wpisie znajdzie się bardzo prosty w przygotowaniu przepis na smaczny ryż cynamonowy.
Przepis ten nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i każdy powinien sobie z nim poradzić. Zaczynajmy.
Jak przygotować ryż cynamonowy:
Jak przygotować ryż cynamonowy:
Potrzebne składniki:
1. Około 1 szklana ryżu
2. 1 szklana wody
3. 1 większa szklana mleka
4. Pół szklanki słodkiej śmietany
5. 1 łyżka masła bądź margaryny
6. 1 łyżka mielonego cynamonu
7. Szczypta soli
8. 1 mała łyżka cukru
Przygotowanie:
Ryż dokładnie umyj i wsyp do garnka, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aby ryż nie przywarł do garnka a w razie potrzeby dolej wody. Gotuj aż ryż zmięknie około 15 - 20 minut i odcedź.
Można również ugotować sam ryż a cynamon wymieszać z resztą składników jako sos i polewać.
Można również ugotować sam ryż a cynamon wymieszać z resztą składników jako sos i polewać.
Przygotowany w ten sposób ryż, podajemy z konfiturami, jabłkiem, bądź śliwkami.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz