tekstalternatywny

9 grudnia 2021

Karp zapiekany w piekarniku

Karp zapiekany w piekarniku

Święta Bożego narodzenia zbliżają się wielkimi krokami to czas w którym zasiadamy w Rodzinnym gronie przy stole Wigilijnym na którym goszczą potrawy specjalnie przygotowane na tą okazję. Potraw które możemy przygotować na ten jedyny dzień jest sporo a jedną z tych tradycyjnych jest karp.

Karpia tradycyjnie przygotowuje się jako smażony oraz podaje się go wraz z gotowanymi ziemniakami i kapustą. Jest to potrawa bardzo popularna szczególnie na Polskich stołach ale nie tylko. W niniejszym wpisie przepis na karpia ale dla odmiany będzie to przepis na karpia zapiekanego w piekarniku.

Przygotowanie karpia w taki sposób jest bardzo prosty a smak nieco inny niż tradycyjny karp smażony na patelni. Warto jednak podać karpia w taki sposób a szczególnie wtedy kiedy spędzamy czas Świąteczny w większym gronie gdzie można karpia przygotować na dwa sposoby.

O tym jak przygotować tradycyjnie karpia smażonego znajdziecie w tym wpisie - karp smażony.

Poniższy przepis jest podany na około osiem porcji, jeżeli jednak przygotowujesz karpia dla większego grona to po prostu składniki trzeba podwoić. Czas przygotowania karpia zapiekanego w piekarniku to około jednej godziny.

Karp zapiekany w piekarniku:

Potrzebne składniki:

1. Karp około 1 kg

2. 2 jajka

3. 2 cytryny

4. Około 2 szklanki bułki tartej

5. Około 3 łyżki żółtego startego sera

6. Około 1/4 szklani mąki pszennej

7. 3 ząbki czosnku

8. Przyprawy - koperek, pieprz, sól, natka pietruszki

9. Olej, masło

Przygotowanie:

Karpia należy dobrze umyć pod wodą oraz pokroić na płaty - nie za duże ale też nie takie całkiem małe kawałki. Po umyciu karpia osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem. Dalej płaty karpia należy oprószyć solą i delikatnie pieprzem.

Cytrynę sparz w gorącej wodzie, przekrój na pół i wyciśnij sok z cytryny na płaty karpia. Jajka roztrzep i zanurzaj w nich każdą porcję karpia a następnie posyp mąką i panieruj z każdej strony w bułce tartej.

Na patelni najlepiej takiej o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem małej łyżeczki masła i smaż na złotawy kolor. Tak przygotowane płaty karpia przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku około 15 minut.

Tak przygotowanego karpia warto podawać z koperkiem lub natką pietruszki karpia można nawet udekorować pokrojoną w plastry cytryną. Tradycyjnie karpia podaje się z ziemniakami a o tym jakie są sposoby na podawanie ziemniaków znajdziecie w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.

Podsumowanie:

Karpia można podawać nie tylko w Święta Bożego Narodzenia ale warto czasem przygotować tą rybę w inne dni ale tradycja mówi zę karp smakuje najlepiej właśnie podczas Wigilijnej kolacji w gronie najbliższych dlatego warto go przygotować na dwa sposoby.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz