![Rolady Śląskie Przepis na rolady, Jak przygotować rolady Śląskie, Rolady](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdPJa423t21x9hUdIDE3-j8APMuBoFYyCPV76o4Xw9bhSIGU3bHc4WdxsrsBCmmXEZsYvJoOiFvdwLPvW9GZcAoQ9dRiM3iQSz2XCq2SMHCmRZNtO40U_K3h57wjBV4CVHA6EjZiIt5A0/s640/rolady4.png)
Rolady Śląskie to popularna potrawa którą często podaje się na niedzielne obiady wraz z kluskami i surówką. Rolady przygotowuje się tradycyjnie z mięsa wołowego wraz z farszem z kiełbasy, boczku, ogórka kiszonego i cebuli.
Rolady można przygotować również z mięsa wieprzowego, jednak niniejszy przepis pozostanie w tradycji. O tym jak przygotować kluski Śląskie wraz z przepisem pisałem w tym wpisie - przepis na kluski Śląskie.
Jak przygotować rolady:
Potrzebne składniki:
1. Trzy średniej wielkości płaty mięsa wołowego
2. Około 10 dkg boczku najlepiej wędzonego lub kiełbasa Śląska
3. Ogórki kiszone bądź konserwowe
4. Jedna cebula
5. Przyprawy - sól, pieprz, musztarda (osobiście polecam pikantną musztardę)
6. Nitka bądź szpikulce do mięsa, mogą być wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron ale nie za mocno. Mięso solimy i pieprzymy oraz smarujemy musztardą od wewnątrz. Cebulę i ogórek kiszony pokroić w paski o grubości około 1 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę i ułożyć w środek, można użyć kiełbasy zamiast boczku.
Składniki układamy na mięso i całość zawijamy w rulon oraz obwijamy nitką bądź przekłuwamy dokładnie szpikulcem aby mięso się nie rozleciało podczas smażenia.
![Rolady śląskie z boczkiem Rolady z boczkiem, Przepis na rolady](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrdfEi0ibt6nETKucBRuL7oVB3_GB4qNmFQwmRYmX7d18a18bjUYXKlutUdsDNNqHWlPmTnu0gZlp_XKZpzQmyecIgf60quWhlUHx7PUnVam1pv0nHantNQ1cGch1_ji7KxjogJ9XYmUk/s400/rolady2.jpg)
Przygotowane rolady smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu oraz dolewamy wody i dusimy aż do miękkości, wodę należy uzupełniać w miarę jej odparowania. Uzyskany wywar można użyć jako sos, należy go lekko zagęścić mąką pszenną i w razie potrzeby przegotowaną wodą.
Rolady Śląskie tradycyjnie podaje się z kluskami śląskimi ale z powodzeniem można podawać z ziemniakami bądź makaronem czy nawet ryżem. O tym jak przygotować ryż na złocisto pisałem w tym wpisie - ryż na złocisto.
Rolady Śląskie tradycyjnie podaje się z kluskami śląskimi ale z powodzeniem można podawać z ziemniakami bądź makaronem czy nawet ryżem. O tym jak przygotować ryż na złocisto pisałem w tym wpisie - ryż na złocisto.
O tym jak prawidłowo gotować ryż znajdziecie w tym wpisie - jak prawidłowo gotować ryż.
Pozdrawiam!
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz