Rolady Śląskie to popularna potrawa którą często podaje się na niedzielne obiady wraz z kluskami i surówką. Rolady przygotowuje się tradycyjnie z mięsa wołowego wraz z farszem z kiełbasy, boczku, ogórka kiszonego i cebuli.
Rolady można przygotować również z mięsa wieprzowego, jednak niniejszy przepis pozostanie w tradycji. O tym jak przygotować kluski Śląskie wraz z przepisem pisałem w tym wpisie - przepis na kluski Śląskie.
Jak przygotować rolady:
Potrzebne składniki:
1. Trzy średniej wielkości płaty mięsa wołowego
2. Około 10 dkg boczku najlepiej wędzonego lub kiełbasa Śląska
3. Ogórki kiszone bądź konserwowe
4. Jedna cebula
5. Przyprawy - sól, pieprz, musztarda (osobiście polecam pikantną musztardę)
6. Nitka bądź szpikulce do mięsa, mogą być wykałaczki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron ale nie za mocno. Mięso solimy i pieprzymy oraz smarujemy musztardą od wewnątrz. Cebulę i ogórek kiszony pokroić w paski o grubości około 1 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę i ułożyć w środek, można użyć kiełbasy zamiast boczku.
Składniki układamy na mięso i całość zawijamy w rulon oraz obwijamy nitką bądź przekłuwamy dokładnie szpikulcem aby mięso się nie rozleciało podczas smażenia.
Przygotowane rolady smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu oraz dolewamy wody i dusimy aż do miękkości, wodę należy uzupełniać w miarę jej odparowania. Uzyskany wywar można użyć jako sos, należy go lekko zagęścić mąką pszenną i w razie potrzeby przegotowaną wodą.
Rolady Śląskie tradycyjnie podaje się z kluskami śląskimi ale z powodzeniem można podawać z ziemniakami bądź makaronem czy nawet ryżem. O tym jak przygotować ryż na złocisto pisałem w tym wpisie - ryż na złocisto.
Rolady Śląskie tradycyjnie podaje się z kluskami śląskimi ale z powodzeniem można podawać z ziemniakami bądź makaronem czy nawet ryżem. O tym jak przygotować ryż na złocisto pisałem w tym wpisie - ryż na złocisto.
O tym jak prawidłowo gotować ryż znajdziecie w tym wpisie - jak prawidłowo gotować ryż.
Pozdrawiam!
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz