9 marca 2020

Prawdziwe rolady Śląskie

Przepis na rolady, Jak przygotować rolady Śląskie, Rolady

Rolady Śląskie to popularna potrawa którą często podaje się na niedzielne obiady wraz z kluskami i surówką. Rolady przygotowuje się tradycyjnie z mięsa wołowego wraz z farszem z kiełbasy, boczku, ogórka kiszonego i cebuli. 

Rolady można przygotować również z mięsa wieprzowego, jednak niniejszy przepis pozostanie w tradycji. O tym jak przygotować kluski Śląskie wraz z przepisem pisałem w tym wpisie - przepis na kluski Śląskie.

Jak przygotować rolady:

Potrzebne składniki:

1. Trzy średniej wielkości płaty mięsa wołowego

2. Około 10 dkg boczku najlepiej wędzonego lub kiełbasa Śląska

3. Ogórki kiszone bądź konserwowe

4. Jedna cebula

5. Przyprawy - sól, pieprz, musztarda (osobiście polecam pikantną musztardę)

6. Nitka bądź szpikulce do mięsa, mogą być wykałaczki

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron ale nie za mocno. Mięso solimy i pieprzymy oraz smarujemy musztardą od wewnątrz. Cebulę i ogórek kiszony pokroić w paski o grubości około 1 cm. Boczek pokroić w drobną kostkę i ułożyć w środek, można użyć kiełbasy zamiast boczku.

Składniki układamy na mięso i całość zawijamy w rulon oraz obwijamy nitką bądź przekłuwamy dokładnie szpikulcem aby mięso się nie rozleciało podczas smażenia.

Rolady z boczkiem, Przepis na rolady

Przygotowane rolady smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu oraz dolewamy wody i dusimy aż do miękkości, wodę należy uzupełniać w miarę jej odparowania. Uzyskany wywar można użyć jako sos, należy go lekko zagęścić mąką pszenną i w razie potrzeby przegotowaną wodą.

Rolady Śląskie tradycyjnie podaje się z kluskami śląskimi ale z powodzeniem można podawać z ziemniakami bądź makaronem czy nawet ryżem. O tym jak przygotować ryż na złocisto pisałem w tym wpisie - ryż na złocisto.

O tym jak prawidłowo gotować ryż znajdziecie w tym wpisie - jak prawidłowo gotować ryż.

Rolady Śląskie, Przepis na rolady, Jak przygotować rolady

Pozdrawiam!

Czytaj również:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz