Mięso wieprzowe to bardzo popularny rodzaj mies w polskiej kuchni, słynie wręcz z dania jakim jest schab panierowany i smażony podawany wraz ziemniakami i kapustą. Mięso wieprzowe można przygotować na wiele sposobów a jednym z nich jest jego gotowanie. W tym wpisie odejdę trochę od tradycji i przedstawię prosty przepis na mięso schabowe gotowane na słodko wraz z miodem.
Jak przygotować schab na słodko:
Potrzebne składniki:
1. Mięso wieprzowe około 300 gram
2. Miód płynny około 1 szklanka
3. Olej sojowy około pół szklanki
4. Cukier
5. Koncentrat pomidorowy bądź sos pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy oraz w razie potrzeby porcjujemy na mniejsze płaskie plastry. Wieprzowinę wrzucamy do garnka bądź wyższej patelni, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godziny na średnim ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Mięso można gotować w bulionie drobiowym jeżeli posiadamy.
Po ugotowaniu mięso przekładamy do mniejszej miseczki i dodajemy resztę składników oraz dokładnie mieszamy. Przygotowane mięso należy przykryć pokrywką bądź folią kuchenną i odstawić na 2-3 godziny aż wieprzowina dobrze się przegryzie z sosem i gotowe.
A tak się to robi:
A tak się to robi:
Tak przygotowane mięso można podawać z ziemniakami bądź kluskami Śląskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz