tekstalternatywny

19 marca 2020

Gotowany schab wraz z miodem

Gotowany schab na słodko, Schab na słodko, Schab z miodem

Mięso wieprzowe to bardzo popularny rodzaj mies w polskiej kuchni, słynie wręcz z dania jakim jest schab panierowany i smażony podawany wraz ziemniakami i kapustą. Mięso wieprzowe można przygotować na wiele sposobów a jednym z nich jest jego gotowanie. W tym wpisie odejdę trochę od tradycji i przedstawię prosty przepis na mięso schabowe gotowane na słodko wraz z miodem.


Jak przygotować schab na słodko:

Potrzebne składniki:

1. Mięso wieprzowe około 300 gram

2. Miód płynny około 1 szklanka

3. Olej sojowy około pół szklanki

4. Cukier

5. Koncentrat pomidorowy bądź sos pomidorowy

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy oraz w razie potrzeby porcjujemy na mniejsze płaskie plastry. Wieprzowinę wrzucamy do garnka bądź wyższej patelni, zalewamy wodą i gotujemy około 1 godziny na średnim ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Mięso można gotować w bulionie drobiowym jeżeli posiadamy.

Po ugotowaniu mięso przekładamy do mniejszej miseczki i dodajemy resztę składników oraz dokładnie mieszamy. Przygotowane mięso należy przykryć pokrywką bądź folią kuchenną i odstawić na 2-3 godziny aż wieprzowina dobrze się przegryzie z sosem i gotowe.

A tak się to robi:


Tak przygotowane mięso można podawać z ziemniakami bądź kluskami Śląskimi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz