W tym wpisie przepis na obowiązkową potrawę wigilijną jaką jest barszcz czerwony podczas wigilii podawany wraz z uszkami. Potrawa ta powinna znajdować się na każdym wigilijnym ale nie tylko, ponieważ jest równie dobra na każdą inną okazję. Przepis ten nie wymaga posiadania jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych więc każdy powinien sobie poradzić.
Jak przygotować barszcz:
Składniki na barszcz:
1. Około 100 g suszonych grzybów
2. 1 kg buraków czerwonych
3. dwa ząbki czosnku
4. Ziele angielskie
5. Liść laurowy
6. Majeranek
7. Pieprz oraz sól
9. Włoszczyzna ale bez kapusty
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w letniej wodzie można odstawić na całą noc aby puściły aromat i oddały smak - wywar z grzybów zostawiamy do zupy.
Przygotowujemy wywar warzywny z włoszczyzny i z buraków (buraki pokroić według uznania najlepiej w plastry o grubości około 1 cm) warzywa umyć i również pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać przyprawy i zakwas z buraków. Gotujemy około 30 minut aż buraki zmiękną, co jakiś czas mieszając i sprawdzając.
Tak ugotowany wywar przecedzamy przez sito i mieszamy z wodą z grzybami które wcześniej namoczyliśmy, w razie potrzeby można dokwasić sokiem z cytryny.
Podgrzewany około 10 minut na bardzo małym ogniu, należy pamiętać aby go nie zagotować ponieważ straci kolor. Można jeszcze dodać pieprzu bądź soli - według własnego uznania i smaku. Po ugotowaniu przecedzamy jeszcze raz przez drobne sito i barszcz jest gotowy.
Podgrzewany około 10 minut na bardzo małym ogniu, należy pamiętać aby go nie zagotować ponieważ straci kolor. Można jeszcze dodać pieprzu bądź soli - według własnego uznania i smaku. Po ugotowaniu przecedzamy jeszcze raz przez drobne sito i barszcz jest gotowy.
Tak przygotowany barszcz podajemy razem z wcześniej przygotowanymi uszkami a przepis znajduje się tu - Jak przygotować uszka.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz