13 listopada 2018

Jak barwić lukier

Jak barwić lukier

Lukier chętnie stosujemy jako składnik dekoracyjny oraz smakowy wszystkich ciast, ciastek oraz popularnie znany z świątecznych pierniczków. Przepis na lukier jest bardzo prosty i każdy bez problemu go przygotuje. 

Popularny lukier jest koloru białego bądź lekko żółtawego kiedy dodamy do niego odrobinę soku z cytryny, jednak problem pojawia się wtedy kiedy chcemy uzyskać dla odmiany oraz efektu dekoracyjnego inne jego kolory. 

W tym wpisie przedstawię czym można barwić lukier i jakie można uzyskać tego efekty.

Najpierw jednak przepis na sam lukier który można wykonać na dwa sposoby z białkiem z jajek i wodą oraz z wodą i sokiem z cytryny.

Potrzebne składniki na lukier:

1. Cukier puder, około 20 dkg ( w zależności jak dużo go potrzebujemy)

2. 4 duże łyżki przegotowanej wody

3. Łyżeczka soku z cytryny ( ja go zawsze dodaje ale nie jest to konieczne)

4. Dwa białka z jajek

Przygotowanie:

Cukier puder wsypujemy do większej miseczki i dodajemy przegotowaną wodę oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy, najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej nie za gęstej ani nie za rzadkiej masy i lukier jest gotowy.

Jeżeli chodzi o sposób drugi to można cukier puder zmieszać z u trzepanym białkiem jajek oraz wodą co w pewnym sensie poprawi jego smak, problem jest z dokładnym odmierzeniem składników w tym przypadku, jajko może być mniejsze bądź większe dlatego tutaj trzeba trochę eksperymentować.

Lukier ubijamy mikserem na wolnych obrotach zwiększenie obrotów spowoduje że lukier będzie bardzo gęsty.

Do barwienia lukru można używać specjalnych gotowych barwników spożywczych np. takich jak do malowania jajek. Ale jednak lepszą i zdrowszą metodą wydają się naturalne sposoby barwienia.

Barwienie lukru:

1. Sok z buraków - kolor czerwony.

2. Cytryna - kolor lekko żółtawy.

3. Mała łyżeczka kurkumy - intensywny żółty.

3. Łyżeczka zmielonych liści z mięty bądź ugotowanego szpinaku - kolor zielony.

4. Sok z marchwi - pomarańczowy.

5. Sok z jagód - kolor niebieski.

6. Syrop do rozcieńczania z wodą - kolor pod względem smaku syropu.

7. Kompot z wiśni - czerwono - różowy.

Lukier nakładać możemy szprycą lub jakimś innym wyciskaczem z odpowiednią końcówką, doda to wypiekom estetyki i ładnego efektu dekoracyjnego.

Pozdrawiam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz