28 listopada 2018

Żurek na serwatce

Przepis na żurek, Jak przygotować żurek, Żurek

Żurek to tradycyjna i popularna  potrawa, często przygotowywana i podawana na polskich stołach. Żurek można kupić jako gotowy lub przygotować samemu. W niniejszym wpisie przepis na żurek przygotowany na serwatce. Przygotowana w ten sposób zupa smakuje wyśmienicie.

Jak przygotować oryginalny żurek na serwatce:

Potrzebne składniki:


2. Ziemniaki 2 kg

3. Mąka pszenna

4. Słonina około 10 dkg

5. Kiełbasa śląska 30 dkg, lub świeże jaja 4 sztuki

6. Sól i pieprz do smaku

Porcje składników zmniejszmy bądź zwiększamy w zależności od ilości gotowanej zupy.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokrajać w drobną kostkę bądź mogą być również większe kawałki, zalać gorącą wodą i gotować. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie odcedzić oraz dolać serwatkę i dokładnie wymieszać. Mąkę rozmieszać z zimną wodą oraz niewielką ilością gorącej zupy, połączyć składniki i zagotować na nie za dużym ogniu.

Słoninę pokrajać w kostkę i delikatnie zrumienić na patelni i dodać do zupy doprawiając solą i pieprzem. Jaja ugotować na twardo i obrać ze skorupki dodać do zupy, to samo robimy z kiełbasą, po wrzuceniu jeszcze chwilę gotujemy i gotowe.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz