28 października 2018

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Korzystając z okazji że dziś na obiad u mnie była zupa ogórkowa, nie do końca przeze mnie przygotowana ale z czystym sumieniem przyznaję że przyczyniłem się do jej ugotowania, postanawiam podzielić się z wami całkiem dobrym przepisem.

Zupę ogórkową nie zbyt często gotujemy, może nie ze względu na ilość składników czy barak specjalnych umiejętności ale dlatego że ta potrawa wymaga nieco czasu do jej przygotowania - chodzi tu głównie o  wywar z drobiu ale dla chcącego i głodnego nic trudnego a być może mamy taki wywar już przygotowany.

Jak przygotować zupę ogórkową:

Potrzebne składniki:

1. Około 1 litr bulionu drobiowego

2. Około 20 dkg ogórków kiszonych

3. Około 30 dkg ziemniaków

4. 2 marchewki

5. Śmietana

6. Koperek, pietruszka

7. Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo z marchewką, wywar drobiowy wlewany do osobnego garnka i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, gotujemy aż zmiękną i znacznie zmniejszamy ogień.

Ogórki należy zetrzeć na drobnej tarce i dodać do wywaru, śmietanę wlewamy do osobnego naczynia i dodajemy kilka łyżek z wywaru oraz dokładnie mieszamy, całość wlewamy do wywaru, ciągle gotując na małym ogniu i mieszając. Jeżeli zupa jest mało kwaśna można dolać trochę kwasu z kiszonych ogórków oraz delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i gotowe.

Tak przygotowaną zupę posypujemy na talerzu koperkiem bądź natką pietruszki.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz