Zupę ogórkową nie zbyt często gotujemy, może nie ze względu na ilość składników czy barak specjalnych umiejętności ale dlatego że ta potrawa wymaga nieco czasu do jej przygotowania - chodzi tu głównie o wywar z drobiu ale dla chcącego i głodnego nic trudnego a być może mamy taki wywar już przygotowany.
Jak przygotować zupę ogórkową:
Jak przygotować zupę ogórkową:
Potrzebne składniki:
1. Około 1 litr bulionu drobiowego
2. Około 20 dkg ogórków kiszonych
3. Około 30 dkg ziemniaków
4. 2 marchewki
5. Śmietana
6. Koperek, pietruszka
7. Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo z marchewką, wywar drobiowy wlewany do osobnego garnka i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, gotujemy aż zmiękną i znacznie zmniejszamy ogień.
Ogórki należy zetrzeć na drobnej tarce i dodać do wywaru, śmietanę wlewamy do osobnego naczynia i dodajemy kilka łyżek z wywaru oraz dokładnie mieszamy, całość wlewamy do wywaru, ciągle gotując na małym ogniu i mieszając. Jeżeli zupa jest mało kwaśna można dolać trochę kwasu z kiszonych ogórków oraz delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem i gotowe.
Tak przygotowaną zupę posypujemy na talerzu koperkiem bądź natką pietruszki.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz