W tym wpisie przepis na zupę pomidorową którą bardzo chętnie gotowała moja Babcia i na którą to zupę wyczekiwaliśmy jako wnukowie w młodych latach z niecierpliwością.
Zupa pomidorowa nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu oraz nie wymaga poświęceni dużej ilości czasu na jej przyrządzenie, pod warunkiem że mamy przygotowany bulion z drobiu.
Jak przygotować zupę pomidorową:
Potrzebne składniki:
1. Około 1 litr wywaru z drobiu
2. 40 dkg pomidorów ale może być również koncentrat pomidorowy około 2 małe słoiczki
3. 3 dkg mąki
4. Śmietana
5. sól do smaku
6. Nać pietruszki - suszona
Przygotowanie:
Gotowy wywar z kurczaka wlewany do garnka i podgrzewamy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, można dodać szczyptę soli.
Pomidory myjemy i trzeba obrać je ze skórki w tym celu nacinamy wzdłużnie skórkę oraz wrzucamy do gorącej zagotowanej wody na 10 - 20 sekund - nie dłużej, po czym odcedzamy i od razu wkładamy do zimnej wody, skórka powinna sama zejść - o tym w tym wpisie.
Następnie pomidory przetrzeć przez sito lub na tarce oraz połączyć z wywarem drobiowym.
Następnie pomidory przetrzeć przez sito lub na tarce oraz połączyć z wywarem drobiowym.
Śmietanę rozmieszać wraz z mąką wlać do zupy i zagotować, doprawiając solą oraz pietruszką i gotowe.
Zupę pomidorową podaje się z ryżem, kaszą bądź każdym rodzajem makaronu.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz