28 października 2018

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

W tym wpisie przepis na zupę pomidorową którą bardzo chętnie gotowała moja Babcia i na którą to zupę wyczekiwaliśmy jako wnukowie w młodych latach z niecierpliwością.

Zupa pomidorowa nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu oraz nie wymaga poświęceni dużej ilości czasu na jej przyrządzenie, pod warunkiem że mamy przygotowany bulion z drobiu.

Jak przygotować zupę pomidorową:

Potrzebne składniki:

1. Około 1 litr wywaru z drobiu

2.  40 dkg pomidorów ale może być również koncentrat pomidorowy około 2 małe słoiczki

3. 3 dkg mąki

4. Śmietana

5. sól do  smaku

6. Nać pietruszki - suszona

Przygotowanie:

Gotowy wywar z kurczaka wlewany do garnka i podgrzewamy przez około 10 - 15 minut na małym ogniu, można dodać szczyptę soli.

Pomidory myjemy i trzeba obrać je ze skórki w tym celu nacinamy wzdłużnie skórkę oraz wrzucamy do gorącej zagotowanej wody na 10 - 20 sekund - nie dłużej, po czym odcedzamy i od razu wkładamy do zimnej wody, skórka powinna sama zejść - o tym w tym wpisie.

Następnie pomidory przetrzeć przez sito lub na tarce oraz połączyć z wywarem drobiowym.

Śmietanę rozmieszać wraz z mąką wlać do zupy i zagotować, doprawiając solą oraz pietruszką i gotowe.

Zupę pomidorową podaje się z ryżem, kaszą bądź każdym rodzajem makaronu.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz