Gołąbki to tradycyjna popularna potrwa Europy Środkowej i wschodniej. Gołąbki przygotowuje się z liści kapusty białej wraz z farszem z mięsa mielonego wieprzowego, ryżu i kaszy, do farszu chętnie dodaje się również grzyby, cebulę, paprykę i inne dodatki. Do przygotowania farszu można użyć również innego mięsa jak mięso drobiowe czy baraninę, jednak z mięsem wieprzowym gołąbki smakują najlepiej. W tym wpisie mój prosty przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem.
Jak przygotować gołąbki:
Potrzebne składniki.
Potrzebne składniki.
1. Jedna główka kapusty białej (liście)
2. około 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
3. Ryż - jedna torebka lub około 30 dkg
4. Jedna cebula
5. Jedno jajko
6. Przyprawy - pieprz, sól, majeranek, bazylia
7. Około 1 litr bulionu drobiowego bądź warzywnego
Przygotowanie:
Kapustę opłukać i obrać z liści. Ryż należy ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Jeżeli posiadamy cały kawałek mięsa wieprzowego to należy go zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokrajać i delikatnie zeszklić na tłuszczu.
Mięso mieszamy wraz z ryżem, jajkiem i cebulą oraz doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i odrobiną bazylii. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście z kapusty i zawijamy w rulon. Zawinięte gołąbki należy owinąć delikatnie nitką.
Do rondla na sam spód należy położyć kilka liści kapusty i ułożyć przygotowane gołąbki oraz wlać bulion drobiowy bądź warzywny na górę również kładziemy kilka liści kapusty. W ten sposób dusimy gołąbki na małym ogniu około jednej godziny i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz