10 marca 2020

Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem

Przepis na gołąbki, Gołąbki przepis,Gołąbki z mięsem
Gołąbki to tradycyjna popularna potrwa Europy Środkowej i wschodniej. Gołąbki przygotowuje się z liści kapusty białej wraz z farszem z mięsa mielonego wieprzowego, ryżu i kaszy, do farszu chętnie dodaje się również grzyby, cebulę, paprykę i inne dodatki. Do przygotowania farszu można użyć również innego mięsa jak mięso drobiowe czy baraninę, jednak z mięsem wieprzowym gołąbki smakują najlepiej. W tym wpisie mój prosty przepis na tradycyjne gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem.

Jak przygotować gołąbki:

Potrzebne składniki.

1. Jedna główka kapusty białej (liście)

2. około 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego

3. Ryż - jedna torebka lub około 30 dkg

4. Jedna cebula

5. Jedno jajko

6. Przyprawy - pieprz, sól, majeranek, bazylia

7. Około 1 litr bulionu drobiowego bądź warzywnego



Przygotowanie:

Kapustę opłukać i obrać z liści. Ryż należy ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Jeżeli posiadamy cały kawałek mięsa wieprzowego to należy go zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokrajać i delikatnie zeszklić na tłuszczu.

Mięso mieszamy wraz z ryżem, jajkiem i cebulą oraz doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i odrobiną bazylii. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście z kapusty i zawijamy w rulon. Zawinięte gołąbki należy owinąć delikatnie nitką.

Gołąbki z mięsem i ryżem, Przepis na gołąbki


Do rondla na sam spód należy położyć kilka liści kapusty i ułożyć przygotowane gołąbki oraz wlać bulion drobiowy bądź warzywny na górę również kładziemy kilka liści kapusty. W ten sposób dusimy gołąbki na małym ogniu około jednej godziny i gotowe.

Przepis na gołąbki, Gołąbki z mięsem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz