Bulion to tradycyjna potrawa bardzo często podawana na Polskich stołach głównie jako danie pierwsze obiadowe. Bulion można przygotować praktycznie z każdego rodzaju mięsa takiego jak ryby, wołowiny czy drobiu. Bulion można również przygotować z warzyw.
O tym jak ugotować sam bulion drobiowy pisałem w tym wpisie - jak ugotować bulion.
W niniejszym artykule skupimy uwagę na samym przechowywaniu bulionu jakie są możliwości na przechowywanie buliony i czy bulion można mrozić. Na takie pytania odpowiemy sobie w tym wpisie.
Jak można przechowywać bulion:
1. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce, nawet w samym garnku, w ten sposób będzie od zdatny do spożycia maksymalnie 3 dni, po tym czasie należy go wylać, gdyż nie będzie już dobry.
2. Drugą metodą jest zamrożenie rosołu w małych woreczkach na przykład woreczkach strunowych ale można również mrozić w mniejszych pojemnikach. Po ugotowaniu bulionu oraz ostudzeniu należy przelać go do woreczków, szczelnie zamknąć i włożyć do zamrażalnika, dobrą metodą jest mrożenie na płasko, gdyż zajmuje mniej miejsca. W ten sposób rosół będzie zdatny do użycia około 6 miesięcy.
Ciekawym sposobem jest mrożenie bulionu w kostkach na przykład wlewając go do pojemników na lód. Tym sposobem można wyjąć z zamrażalnika tylko tyle ile w danej chwili potrzebujemy.
Należy pamiętać aby po odmrożeniu bulionu nie mrozić go ponownie. Mrożenie można wykonać tylko raz i dotyczy to również innych potraw.
3. Trzecim sposobem na przechowywanie bulionu jest tzw. wekowanie to rodzaj pasteryzacji. W tym celu ugotowany gorący wywar przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy oraz ustawiamy na ręczniku wieczkiem do dołu. Po ostudzeniu odwracamy słoiki i odkładamy w chłodne miejsce. Tym sposobem rosół można przechowywać do kilku tygodni ale nie dłużej.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz