5 grudnia 2021

Sos jogurtowo - ziołowy

Sos jogurtowo - ziołowy, Przepis na sos

Sosy to dodatek do wielu różnych potraw i dań, stosujemy je głównie do mięs ale również do sałatek czy potraw z grilla. Paleta smaków sosów jest tak ogromna że trudno było by je wszystkie zliczyć a każdy ma inne upodobania smakowe.

W niniejszym wpisie przepis na sos jogurtowo - ziołowy. Ten rodzaj sosu posiada szczególnie oryginalny i charakterystyczny smak. Sos jogurtowo - ziołowy można przygotować na wiele sposobów bazując na podstawowych jego składnikach.

Sos jogurtowo - ziołowy stosuje się głównie do mięs i sałatek jest bardzo orzeźwiający i smaczny. Z powodzeniem można go stosować jako dodatek do hamburgerów a nawet pizzy. O tym jak przygotować hamburgery znajdziesz w tym wpisie - przepis na pyszne hamburgery.

Jak przygotować sos jogurtowo - ziołowy:

Potrzebne składniki:

1. 200 g jogurtu naturalnego, polecam jogurt grecki 

2. Około dwie większe łyżeczki szczypiorku świeżego posiekanego

3. Około dwie większe łyżeczki koperku świeżego posiekanego

4. Jedna łyżeczka natki pietruszki świeżej posiekanej

5. Około jednej łyżeczki oregano - może być suszone bądź świeże posiekane

6. Jeden ząbek czosnku

7. Jedna łyżeczka oliwy z oliwek

8. Pieprz mielony

Przygotowanie:

Przyprawy takie jak szczypiorek, pietruszkę, koperek i oregano chyba że posiadamy suszoną przyprawę, siekamy na drobno. Czosnek przeciskamy prze praskę do czosnku. 

Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem. Całość można odrobinę popieprzyć dla nieco ostrego smaku, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Jeżeli lubimy mocniejszy i ostry smak proponuję dodatkowo dodać jedną łyżeczkę musztardy.

Całość warto wstawić do lodówki na około 30 minut aby składniki się schłodziły i przegryzły ale nie jest to konieczne gdyż sos można podawać od razu po przygotowaniu.

Sos ziołowy

Tak przygotowany sos można podawać z potrawami mięsnymi, makaronem, ryżem czy surówkami. Możliwości podawania sosów są nie ograniczone i zawsze wzbogacają smak potrawy głównej dlatego warto je przygotować.

Pozdrawiam!

Czytaj również:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz