tekstalternatywny

28 listopada 2018

Pieczeń wieprzowa (duszona)

Pieczeń, Przepis na pieczeń

Mięso to bardzo popularny składnik wielu dań, chętnie i ze smakiem przygotowujemy je jako samo danie bądź dodatek głównie do obiadów i kolacji. Mięso można przygotować na wiele sposobów, w tym wpisie zajmiemy się, przygotowaniem pieczeni cielęcej bądź wieprzowej. 

Przepis ten nie wymaga wiele poświęcenia i każdy bez problemu powinien sobie poradzić.

Jak przygotować pieczeń cielęcą bądź wieprzową:

Potrzebne składniki:

1. Mięso bez kości, około 1 kg

2. Margaryna do smażenia

3. Mąka pszenna

4. Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, kroimy w plastry o grubości około 1 cm, zawijamy w wałki i wiążemy je sznurkiem, można również użyć dłuższych wykałaczek lub szpikulców. Mięso nacieramy solą i posypujemy mąką. Margarynę rozgrzewany na patelni i na gorący tłuszcz wrzucamy mięso, smażymy z każdej strony.

Po obsmażeniu mięso przekładamy do rondla i zalewamy niewielką ilością wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości i gotowe.

Przygotowane w ten sposób mięso, podajemy z ziemniakami oraz surówką z warzyw, można również podawać z makaronem lub nawet kluskami a jak przygotować i podawać ziemniaki to już temat na osobny wpis który znajdziecie tutaj - jak podawać ziemniaki.

Przepis na pieczeń, Jak przygotować pieczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz