Szakszuka to danie które przywędrowało do Polski z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej a oznacza "wieki bałagan". Danie to chętnie podaje się na śniadania, może ze względu na to że dość szybko i łatwo jest je przygotować. Szakszuka to proso mówiąc danie składające się głównie z pomidorów i gotowanego jajka wraz z dodatkami.
Jak przygotować szakszukę:
Potrzebne składniki:
1. 2 jajka
2. 2 średniej wielkości pomidory ale mogą być również pomidory z puszki.
3. 1 czerwona papryka
4. Ząbek czosnku
5. Pół cebuli
6. Przyprawy - kminek, sól, pieprz może być zmielona papryka, rozmaryn
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą aby je delikatnie poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę a całość przyprawiamy oraz mieszamy i dusimy około 1 minuty.
Do uduszonych składników wbijamy jajka i całość dusimy na małym ogniu około 2 do - 4 minut aż biało jajek się zetnie i gotowe.
Tak przygotowaną szkszukę można podać samą bądź z pieczywem. Osobiście lubię szakszukę wraz z gotowanym kabanosem.
Smacznego!
Prosta w rzygotowaniu i pyszna potrawa. Polecam również.
OdpowiedzUsuńPyszne. Dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńDobre na śniadania :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń