29 marca 2020

Prosty przepis na szakszukę

Szakszuka, Przepis na szakszukę, Jak przygotować szakszukę

Szakszuka to danie które przywędrowało do Polski z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej a oznacza "wieki bałagan". Danie to chętnie podaje się na śniadania, może ze względu na to że dość szybko i łatwo jest je przygotować. Szakszuka to proso mówiąc danie składające się głównie z pomidorów i gotowanego jajka wraz z dodatkami. 

Jak przygotować szakszukę:

Potrzebne składniki:

1. 2 jajka

2. 2 średniej wielkości pomidory ale mogą być również pomidory z puszki.

3. 1 czerwona papryka

4. Ząbek czosnku 

5. Pół cebuli

6. Przyprawy - kminek, sól, pieprz może być zmielona papryka, rozmaryn

7. Oliwa z oliwek

Czajniki elektryczne - porównaj na Ceneo.pl


Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą aby je delikatnie poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę a całość przyprawiamy oraz mieszamy i dusimy około 1 minuty.

Do uduszonych składników wbijamy jajka i całość dusimy na małym ogniu około 2 do - 4 minut aż biało jajek się zetnie i gotowe.

Tak przygotowaną szkszukę można podać samą bądź z pieczywem. Osobiście lubię szakszukę wraz z gotowanym kabanosem.


Przepis na szakuszkę, Szakuszka, Śniadania

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Prosta w rzygotowaniu i pyszna potrawa. Polecam również.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre na śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń