5 marca 2020

Jak podawać ziemniaki - kilka sposobów

Jak podawać ziemniaki, Sposoby na podawanie ziemniaków, Ziemniaki do obiadu

Ziemniaki to tradycyjny polski dodatek do wielu potraw i dań, chętnie podawany jest do obiadów jako drugie danie główne wraz z potrawami mięsnymi oraz surówkami. Z ziemniaków wyrabia się również ciasto na kluski śląskie, ziemniaki można przygotować i podawać na wiele różnych sposobów

O tym jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków znajdziesz w tym wpisie - rodzaje ziemniaków.

W niniejszym wpisie temat związany z możliwościami i sposobami na podawanie ziemniaków. Podawać ziemniaki można przygotować i podawać na wiele sposobów dlatego postanowiłem nieco przybliżyć ten temat.

Jak można podawać ziemniaki:

1. Ziemniaki gotowane to tradycyjny polski sposób na ich podanie, w ten sposób chętnie podawany jest jako drugie danie obiadowe wraz z różnego rodzaju mięsami. Ten sposób jest bardzo prosty w przygotowaniu gdyż wystarczy obrać ziemniaki ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki oraz ugotować w lekko osolonej wodzie.

Jak gotować ziemniaki, Sposoby na ugotowanie ziemniaków

Tym sposobem ziemniaki można podawać wraz z roladą Śląską lub pieczonymi udkami z kurczaka.

2. Puree ziemniaczane - to kolejny tradycyjny sposób na podanie ziemniaków, również chętnie podawany wraz z potrawami mięsnymi oraz surówkami. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki w ten sposób szybciej się ugotują. Wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj około 30 min aż zmiękną. 

Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dodaj łyżkę masła i ubij dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Do tak przygotowanych ziemniaków można dodać trochę suszonego koperku bądź pietruszki. Podawać można wraz z mięsami np. kotletem schabowym oraz surówką.

Jak podawać ziemniaki, Puree z ziemniaków

3. Ziemniaki gotowane w skórkach - to również bardzo tradycyjny sposób na podanie ziemniaków. W ten sposób ziemniaków nie obieramy ze skórki a jedynie dokładnie płuczemy oraz gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy i dopiero obieramy ze skórki i gotowe. 

W ten sposób przygotowane ziemniaki podaje się cz,esto z rybami takimi jak marynowana makrela wraz z surówkami.

Ziemniaki z rybą, Jak podawać ziemniaki

4. Frytki - ten sposób na przygotowanie ziemniaków jest chyba każdemu dobrze znany gdyż ziemniaki wystarczy obrać opłukać i pokroić oraz usmażyć na rozgrzanym oleju. Same frytki można podawać i smażyć na wiele sposobów a tylko od naszej wyobraźni zależy jak je przygotujemy.

Frytki można podawać jako dodatek do potraw mięsnych bądź jako samo danie główne wraz z wszelakimi sosami na przykład sosem czosnkowym bądź ziołowym. Polecam wypróbować frytki wraz z majonezem, osobiście bardzo przypadły mi do smaku.

Frytki, Potrawy z ziemniaków, Jak podawać ziemniaki

5. Ziemniaki zasmażane - ten sposób na przygotowanie ziemniaków jest dość znany i często praktykowany w Polskiej kuchni. Często tak przygotowane ziemniaki podajemy jako danie drugie wraz z mięsami oraz surówką.

Ziemniaki obieramy oraz kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Przygotowane ziemniaki smażymy na oleju bądź maśle z każdej strony aż do miękkości oraz ich zarumieniania.

Ziemniaki smażone, Smażone ziemniaki, Jak podawać ziemniaki

Podsumowanie:

Wyżej wymienione sposoby są podstawowymi i tradycyjnymi sposobami na przygotowanie i podawanie ziemniaków. Myślę że każdy wybierze coś dla siebie bądź spróbuje dla urozmaicenia wszystkich sposobów.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz