Ziemniaki to tradycyjny polski dodatek do wielu potraw i dań, chętnie podawany jest do obiadów jako drugie danie główne wraz z potrawami mięsnymi oraz surówkami. Z ziemniaków wyrabia się również ciasto na kluski śląskie, ziemniaki można przygotować i podawać na wiele różnych sposobów
O tym jakie wyróżniamy rodzaje ziemniaków znajdziesz w tym wpisie - rodzaje ziemniaków.
W niniejszym wpisie temat związany z możliwościami i sposobami na podawanie ziemniaków. Podawać ziemniaki można przygotować i podawać na wiele sposobów dlatego postanowiłem nieco przybliżyć ten temat.
Jak można podawać ziemniaki:
1. Ziemniaki gotowane to tradycyjny polski sposób na ich podanie, w ten sposób chętnie podawany jest jako drugie danie obiadowe wraz z różnego rodzaju mięsami. Ten sposób jest bardzo prosty w przygotowaniu gdyż wystarczy obrać ziemniaki ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki oraz ugotować w lekko osolonej wodzie.
Tym sposobem ziemniaki można podawać wraz z roladą Śląską lub pieczonymi udkami z kurczaka.
2. Puree ziemniaczane - to kolejny tradycyjny sposób na podanie ziemniaków, również chętnie podawany wraz z potrawami mięsnymi oraz surówkami. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki w ten sposób szybciej się ugotują. Wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj około 30 min aż zmiękną.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, dodaj łyżkę masła i ubij dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Do tak przygotowanych ziemniaków można dodać trochę suszonego koperku bądź pietruszki. Podawać można wraz z mięsami np. kotletem schabowym oraz surówką.
3. Ziemniaki gotowane w skórkach - to również bardzo tradycyjny sposób na podanie ziemniaków. W ten sposób ziemniaków nie obieramy ze skórki a jedynie dokładnie płuczemy oraz gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy i dopiero obieramy ze skórki i gotowe.
W ten sposób przygotowane ziemniaki podaje się cz,esto z rybami takimi jak marynowana makrela wraz z surówkami.
4. Frytki - ten sposób na przygotowanie ziemniaków jest chyba każdemu dobrze znany gdyż ziemniaki wystarczy obrać opłukać i pokroić oraz usmażyć na rozgrzanym oleju. Same frytki można podawać i smażyć na wiele sposobów a tylko od naszej wyobraźni zależy jak je przygotujemy.
Frytki można podawać jako dodatek do potraw mięsnych bądź jako samo danie główne wraz z wszelakimi sosami na przykład sosem czosnkowym bądź ziołowym. Polecam wypróbować frytki wraz z majonezem, osobiście bardzo przypadły mi do smaku.
5. Ziemniaki zasmażane - ten sposób na przygotowanie ziemniaków jest dość znany i często praktykowany w Polskiej kuchni. Często tak przygotowane ziemniaki podajemy jako danie drugie wraz z mięsami oraz surówką.
Ziemniaki obieramy oraz kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Przygotowane ziemniaki smażymy na oleju bądź maśle z każdej strony aż do miękkości oraz ich zarumieniania.
Podsumowanie:
Wyżej wymienione sposoby są podstawowymi i tradycyjnymi sposobami na przygotowanie i podawanie ziemniaków. Myślę że każdy wybierze coś dla siebie bądź spróbuje dla urozmaicenia wszystkich sposobów.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz