Jajka problem z obraniem


Na pewno każdy z was miał kiedyś ten problem, kiedy skorupka z ugotowanego na twardo jajka nie chciała się obrać lub obierała się wraz z jajkiem. W tym wpisie poradnik jak temu w prosty sposób można zaradzić.

Zacznijmy od tego że trudności w obieraniu skorupki z jajka świadczą o tym że jajko jest po prostu świeże tak więc pod tym względem możemy być akurat spokojni. Jednak denerwujące jest kiedy skorupka nie chcę się "sprawnie" obrać.

Zaradzić temu można na kilka sposobów:

1. Po pierwsze wodę którą gotujemy jajka warto osolić i w osolonej wodzie ugotować jajka.

2. Można nalać trochę octu do gotujących się jajek, metodę tą sprawdziłem i szczerze nie wiem czy tą metodę można nazwać prawdziwą i nie wiem czy to pomaga choć po ugotowaniu skorupka faktycznie lżej się obierała.

3. Po ugotowaniu całe jajka należy delikatnie obtłuc tak by skorupka popękała oraz zanurzyć w zimnej wodzie na 10 minut. Po takiej czynności skorupka ładnie się obierze.

4. Sposób ostatni to taki aby jajko zawinąć w folię aluminiową i w ten sposób ugotować to podobno też pomaga na problemy z obieraniem.

Podsumowanie:

Tak więc jeżeli masz problem z obieraniem jajka to nie wyrzucaj go ponieważ z pewnością będzie ono świeże. Wyżej wymienione metody pozwalają na to aby skorupka z jajka obrała łatwo i bez przeszkód, warto więc te sposoby wypróbować.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz