Por to bardzo popularne warzywo stosowane w każdej kuchni do wielu potraw takich jak sałatki, zupy, wywary oraz jako różnego rodzaju dodatek do dań i przekąsek. Por daje się ładnie dekorować co powoduje że często stosuje się go nie tylko jako część jadalną ale również dekoracyjną.
Kanapki znów to bardzo często przygotowywany tradycyjny posiłek, jadamy je chętnie bez względu na porę dnia, są dobre na śniadania jak i na kolacje ale również jako przekąska. W tym wpisie prosty przepis na kanapki z porem oraz majonezem.
Przepis ten jest banalnie prosty a wiem że nie każdy wie że por można również stosować na kanapkę a polecam wypróbować ponieważ jest bardzo pyszny. Takie kanapki można bardzo szybko wykonać nawet na śniadanie gdzie czasem nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu.
Jak przygotować kanapki z pora z majonezem:
- 1 świeży duży por (jeżeli mamy taki kilkudniowy polecam zanurzyć go w wodzie na 2-3 godziny)
- Majonez (osobiście polecam kielecki - najlepszy)
- Salaterka :-)
- Pieprz
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Z pora odcinamy zieloną górną część - zostawiamy tylko to co rośnie w ziemi - tą białą część i kroimy ją wzdłużnie na wąskie paseczki około 0,5 cm a dalej kroimy poprzecznie w drobną kosteczkę.
Tak pokrojony por wsypujemy do miseczki i dodajemy odpowiednią ilość majonezu - tu kwestia jest sporna jedni wolą więcej majonezu inny mniej, każdy musi dopasować według własnych smakowych upodobań, osobiście nie polecam przesadzać z majonezem aby nie zabić smaku pora. Całość przyprawiamy delikatnie pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Taką sałatkę z pora nakładamy na świeże kromki chrupiącego chleba ale bez masła oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem, na górę możemy położyć plasterki pomidora bądź zielonego ogórka.
Proste, tanie i bardzo smaczne kanapki.
Tak pokrojony por wsypujemy do miseczki i dodajemy odpowiednią ilość majonezu - tu kwestia jest sporna jedni wolą więcej majonezu inny mniej, każdy musi dopasować według własnych smakowych upodobań, osobiście nie polecam przesadzać z majonezem aby nie zabić smaku pora. Całość przyprawiamy delikatnie pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe. Taką sałatkę z pora nakładamy na świeże kromki chrupiącego chleba ale bez masła oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem, na górę możemy położyć plasterki pomidora bądź zielonego ogórka.
Proste, tanie i bardzo smaczne kanapki.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz