tekstalternatywny

16 lipca 2016

Bułki pszenne


Składniki:
- 340 g mąki pszennej chlebowe
- 7 g suchych drozdży lub 14 g drożdży świeżych
- 1 nieduże jajko
- 200 ml mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 7 g soli
- mak lub sezam, do posypania
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
- mak lub sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć makiem lub sezamem.
Piecczemy w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz