tekstalternatywny

16 lipca 2016

Babka

W tym wpisie przepis na babkę dwukolorową tzw. marmurkową. Jeżeli chodzi o tego typu ciasta to przepis ten nie jest zbyt trudny i  aby ją upiec wystarczająca jest podstawowa wiedza kulinarna.



Potrzebne składniki:

  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu polecam waniliowy bądź cytrynowy
  • 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i ściągamy z ognia. Jajka ubijamy wraz z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy.

Mąkę przesiewamy przez sito oraz dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy mieszając bądź ubijając a następnie dodajemy aromat.  Całość dokładnie mieszamy.

Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem w środku lub prodiża, zostawiając trochę ciasta do  zabarwienia 1 łyżką kakao.

Ciemne ciasto wlewamy na wierzch jasnego ciasta.

Pieczemy w piekarniku lub prodiżu nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz