Przygotowanie jest bardzo proste i myślę że każdy bez względu na umiejętności kulinarne powinien sobie poradzić.
Składniki:
- 2 kotlety schabowe
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- około 2 łyżeczki chrzanu (najlepiej świeżo utarty)
- 2 łyżeczki masła
- około pół szklanki oleju roślinnego bądź z pestek lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kotlety rozklepać tłuczkiem (nie za mocno i z umiarem). Jajko roztrzepać dodać mąkę i bułkę tartą wymieszać. Kotlet przesmarować z jednej strony musztardą a z drugiej chrzanem i panierować w jajku i mące z każdej strony. Smażyć na rozgrzanym oleju a przy końcu smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez chwilę.
Kotlet można podawać z ziemniakami, kapustą czy sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz