tekstalternatywny

19 lipca 2016

Kotlet schabowy na ostro

przepis, przepisy kulinarne

Przygotowanie jest bardzo proste i myślę że każdy bez względu na umiejętności kulinarne powinien sobie poradzić.

Składniki:

- 2 kotlety schabowe

- 1 jajko

- bułka tarta

- mąka pszenna

- około 2 łyżeczki chrzanu (najlepiej świeżo utarty)

- 2 łyżeczki masła

- około pół szklanki oleju roślinnego bądź z pestek lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kotlety rozklepać tłuczkiem (nie za mocno i z umiarem). Jajko roztrzepać dodać mąkę i bułkę tartą wymieszać. Kotlet przesmarować z jednej strony musztardą a z drugiej chrzanem i panierować w jajku i mące z każdej strony. Smażyć na rozgrzanym oleju a przy końcu smażenia dodać masło i smażyć jeszcze przez chwilę.

Kotlet można podawać z ziemniakami, kapustą czy sałatką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz