3 marca 2020

Pączki z marmoladą oraz lukrem

Pączki z lukrem

W tym wpisie przepis na coś słodkiego, tradycyjnego oraz wielkoczwartkowego czy pączki z marmoladą oblane lukrem. Przepis na pączki nie jest zbyt skomplikowany więc myślę że każdy sobie poradzi.

Potrzebne składniki:

1. Około 50 dkg mąki

2. 150 gram cukru

3. Około ćwierć kostki masła

4. 5 świeżych jaj

5. 1/4 z litra mleka

6. Około 1/4 z kostki drożdży

7. Około 30 dkg marmolady

8. Szczypta soli

9. Olej do smażenia

Składniki na lukier:

1. Około 30 dkg cukru pudru

2. Około 4 duże łyżki przegotowanej wody

Najniższe ceny, sprawdź na ceneo.

Kuchenki mikrofalowe - zobacz na Ceneo

Przygotowanie:

Masło należy stopić i odstawić do ostygnięcia ale tak żeby całkiem nie zastygło. Między czasie wykonujemy rozczyn z około 5 dkg mąki, mleka i drożdży, wsypując szczyptę soli. Taki rozczyn po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilę aż urośnie.

Po urośnięciu rozczyn wlewamy do większej miski i dodajemy resztę składników, mąkę, jajka resztę mleka i stopione masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto porcjujemy i formujemy niewielkie około 5 cm kulki a w środek dodajemy marmoladę.

Tak przygotowane kulki odkładamy na chwilę aby podrosły a po urośnięciu smażymy je na rozgrzanym wcześniej oleju i gotowe.

Lukier wykonanie:

Cukier puder wsypujemy do wyższej miseczki i dodajemy wodę ale bardzo ostrożnie i mieszamy, najlepiej mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli jest za gęsty dodajemy wodę.

Tak przygotowanym lukrem polewamy wcześniej przygotowane pączki.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz