W tym wpisie przepis na coś słodkiego, tradycyjnego oraz wielkoczwartkowego czy pączki z marmoladą oblane lukrem. Przepis na pączki nie jest zbyt skomplikowany więc myślę że każdy sobie poradzi.
Potrzebne składniki:
1. Około 50 dkg mąki
2. 150 gram cukru
3. Około ćwierć kostki masła
4. 5 świeżych jaj
5. 1/4 z litra mleka
6. Około 1/4 z kostki drożdży
7. Około 30 dkg marmolady
8. Szczypta soli
9. Olej do smażenia
Składniki na lukier:
1. Około 30 dkg cukru pudru
2. Około 4 duże łyżki przegotowanej wody
Najniższe ceny, sprawdź na ceneo.
Masło należy stopić i odstawić do ostygnięcia ale tak żeby całkiem nie zastygło. Między czasie wykonujemy rozczyn z około 5 dkg mąki, mleka i drożdży, wsypując szczyptę soli. Taki rozczyn po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilę aż urośnie.
Po urośnięciu rozczyn wlewamy do większej miski i dodajemy resztę składników, mąkę, jajka resztę mleka i stopione masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto porcjujemy i formujemy niewielkie około 5 cm kulki a w środek dodajemy marmoladę.
Tak przygotowane kulki odkładamy na chwilę aby podrosły a po urośnięciu smażymy je na rozgrzanym wcześniej oleju i gotowe.
Lukier wykonanie:
Cukier puder wsypujemy do wyższej miseczki i dodajemy wodę ale bardzo ostrożnie i mieszamy, najlepiej mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli jest za gęsty dodajemy wodę.
Tak przygotowanym lukrem polewamy wcześniej przygotowane pączki.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz