8 marca 2020

Jaki wybrać chlebak

Chlebak w kuchni, Jaki wybrać chlebak, Jak wybrać chlebak

Chlebak w kuchni to popularny prosto mówiąc pojemnik do przechowywania pieczywa. Jego zadanie to opóźnić wysychanie chleba i bułek oraz przedłużenie zdatności do ich spożycia, powinien się znaleźć w każdej kuchni, gdyż pieczywo spożywamy prawie każdego dnia.

Chlebak pomaga również utrzymać porządek w kuchni oraz wpływa na ogólną estetykę. W niniejszym wpisie pomogę wybrać odpowiedni chlebak do naszej kuchni.

Jaki wybrać chlebak i jakie są rodzaje:

Wyróżniamy kilka rodzai chlebaków:

- Chlebak drewniany

- Chlebak szklany

- Chlebak metalowy

- Chlebak plastikowy

Pierwsze na co należy zwrócić uwagę wybierając chlebak to, to czy posiada atest na kontakt z żywnością, prawie każdy chlebak taki atest posiada ale warto się upewnić. Chlebaki produkuje się o różnej wielkości oraz kształtach tu kwestia jest raczej indywidualna. Kolejne na co należy zwrócić uwagę to funkcjonalność, gdyż z chlebaka będziemy korzystać raczej na co dzień, dlatego dobrze jest aby samo wieko płynnie się otwierało i nie zacinało. Każdy z rodzai chlebaków posiada swoje zalety ale nie są one również pozbawione wad.

Jakie wyróżniamy rodzaje chlebaków:

1. Chlebaki drewniane - ten rodzaj chlebaka ładnie się prezentuje w kuchni oraz zlewa z otoczeniem gdyż drewno pasuje prawie do wszystkiego. Przechowywane w tych chlebakach pieczywo długo zachowuje swoją świeżość. Do wad tych chlebaków można zaliczyć trudności z utrzymaniem w czystości, podatność na zabrudzenia oraz wchłanianie pary i wody. Chlebaków tych nie należy myć pod wodą ani stosować podczas mycia detergentów.

2. Chlebaki szklane - ten rodzaj chlebaków cechuje wiele zalet, są łatwe w utrzymaniu w czystości, nie brudzą się oraz nie pochłaniają wody ani pary, można je myć pod wodą z dodatkiem detergentów. Pieczywo w tego rodzaju chlebaku długo zachowuje swoją świeżość a sam chlebak dobrze komponuje się w kuchni. Z wad tych chlebaków to łatwość uszkodzenia a nawet potłuczenia oraz tego rodzaju chlebaki są dość ciężkie.

3. Chlebaki metalowe - ten rodzaj chlebaków posiada wiele zalet takich jak łatwość utrzymania ich w czystości, brak podatności na wchłanianie wody oraz pary, mała podatność na uszkodzenia, również dobrze się prezentują w każdej kuchni. Wady to takie że tego rodzaju chlebaki nie są pozbawione całkowicie odporności na korozję oraz łatwo ulegają zabrudzeniu.

4. Chlebaki plastikowe - ten rodzaj chlebaków cechuje ich lekkość w porównaniu do poprzednich. Plastikowe chlebaki również dość łatwo utrzymać w czystości oraz nie chłoną wody ani pary, gdyż są znacznie odporne na działanie wody. Chlebaki te jednak są mniej estetyczne oraz bardziej podatne na drobne uszkodzenia. Często również nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Jaki wybrać wiec chlebak:

Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć, każdy powinien do tej kwestii podchodzić bardzo indywidualnie oraz według swoich potrzeb. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy które cechują wszystkie rodzaje chlebaków.

Gabaryty - nie kupujmy chlebaka o większych gabarytach gdy w gospodarstwie domowym jest tylko jedna czy dwie osoby w takim przypadku zawsze będzie mniej pieczywa do przechowania niż w rodzinie wieloosobowej a tym obcinamy trochę koszty oraz czas na np. utrzymanie chlebaka w czystości, mniejszy chlebak zajmuje również mniej miejsca, łatwo go ulokować.

Funkcjonalność - chlebak będzie często użytkowany, dlatego warto zwrócić uwagę na to w jaki sposób zamyka się wieko oraz czy się nie będzie zacinać i czy jest dla nas to wygodne. Warto zwrócić uwagę czy chlebak posiada dobrą cyrkulację powietrza oraz na samą jakość wykonania.

Design - to kwestia bardzo indywidualna, zależna od samego wystroju naszej kuchni ale warto chlebak pod tym względem dopasować tak aby dobrze komponował się z całością, gdyż chlebak zawsze będzie na ogólnym widoku.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Polecam chlebaki szklane, łatwo utrzymać je w czystości i dobrze się prezentują w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń