tekstalternatywny

31 października 2018

Jaja z pieczarkami

Przepis na jajka, Przepis na jajka z pieczarkami

Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów. Ze względu na ich popularność, łatwą dostępność, smakowitość a przede wszystkim wartości odżywcze w postaci sporej ilości białka z tego względu chętnie po nie sięgamy i stosujemy do przeróżnych potraw.

W tym wpisie przepis na jajka nadziewane z pieczarkami. 



Jak przygotować jajka z pieczarkami.

Potrzebne składniki:

1. 6 jaj w zależności ilu jest chętnych do jedzenia i jak bardzo głodnych

2. Około 10 dkg pieczarek

3. Natka z pietruszki

4. Przyprawy - sól oraz pieprz

5. Margaryna bądź masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo 8 do 10 minut od momentu zagotowania wody oraz obieramy ze skorupki, kroimy w pół i wyciągamy żółtka.

Pieczarki myjemy oraz odkładamy na suchy dobrze wchłaniający wodę ręcznik i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy pieczarki i smażymy. Po usmażeniu i ostygnięciu pieczarki wraz z żółtkami z jajek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia bądź rozdrabniamy ręcznie.


Tak przygotowaną masę doprawiamy solą, pieprzem oraz natką z pietruszki i mieszamy. Farszem napełniamy białka jajek i układamy na talerzu udekorowanym np.liśćmi z sałaty i plastrami pomidora i gotowe.

Ciekawostka:

Farsz można nałożyć wyciskaczem do dekoracji ciast, nada to ładnego i apetycznego wyglądu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz