Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów. Ze względu na ich popularność, łatwą dostępność, smakowitość a przede wszystkim wartości odżywcze w postaci sporej ilości białka z tego względu chętnie po nie sięgamy i stosujemy do przeróżnych potraw.
W tym wpisie przepis na jajka nadziewane z pieczarkami.
Jak przygotować jajka z pieczarkami.
Potrzebne składniki:
1. 6 jaj w zależności ilu jest chętnych do jedzenia i jak bardzo głodnych
2. Około 10 dkg pieczarek
3. Natka z pietruszki
4. Przyprawy - sól oraz pieprz
5. Margaryna bądź masło do smażenia
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo 8 do 10 minut od momentu zagotowania wody oraz obieramy ze skorupki, kroimy w pół i wyciągamy żółtka.
Pieczarki myjemy oraz odkładamy na suchy dobrze wchłaniający wodę ręcznik i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy pieczarki i smażymy. Po usmażeniu i ostygnięciu pieczarki wraz z żółtkami z jajek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia bądź rozdrabniamy ręcznie.
Pieczarki myjemy oraz odkładamy na suchy dobrze wchłaniający wodę ręcznik i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy pieczarki i smażymy. Po usmażeniu i ostygnięciu pieczarki wraz z żółtkami z jajek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia bądź rozdrabniamy ręcznie.
Tak przygotowaną masę doprawiamy solą, pieprzem oraz natką z pietruszki i mieszamy. Farszem napełniamy białka jajek i układamy na talerzu udekorowanym np.liśćmi z sałaty i plastrami pomidora i gotowe.
Ciekawostka:
Farsz można nałożyć wyciskaczem do dekoracji ciast, nada to ładnego i apetycznego wyglądu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz