Ziemniaki to bardzo popularne warzywo oraz składnik wielu potraw i dań, gości na naszych stołach prawie każdego dnia i chętnie je podajemy. Sposobów na ich przygotowanie jest tak wiele że trudno było by je wszystkie zliczyć.
O tym jak podawać tradycyjnie ziemniaki pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki. W każdym razie ziemniaki prawie zawsze trzeba obrać ze skórki by móc je ugotować i tym zajmiemy się w niniejszym poradniki czyli jakie są sposoby na obieranie ziemniaków.
Jak można obierać ziemniaki:
1. Tradycyjnie ziemniaki obiera się małym nożykiem kuchennym - sposób ten jest tak znany że wydaje mi się że nie trzeba nikomu go bliżej przedstawiać :-)
2. W sposobie drugim na obieranie ziemniaków należy zaopatrzyć się w specjalny nożyk. Nożykiem tym bardzo wygodnie i łatwo obiera się ziemniaki ze skórki a co bardzo ważne to obiera się bardzo cienko a tym nie wyrzucamy zbyt wiele cennego warzywa. Nożyk ten jest również bardzo wygodny w użyciu i trudno się nim uciąć w porównaniu do tradycyjnego. Moim zdaniem obierając tym nożykiem skrócimy czas na obieranie kilograma ziemniaków.
3. Sposobem trzecim jest pewna nietypowa metoda którą sam od czasu do czasu stosuję - z nieobranego ziemniaka odcinamy kawałek z dwóch przeciwnych stron ale nie za dużo a przez środek ziemniaka nacinamy go dookoła nie za głęboko około pół centymetra. Tym sposobem gotujemy ziemniaki w skórce a po ugotowaniu i odcedzeniu reszta skórki z ziemniaka ładnie odejdzie samym palcem i gotowe.
4. Obieranie mechaniczne - aby móc użyć tego sposobu trzeba zaopatrzyć się w specjalne urządzenie jest to rodzaj obieraczki do warzyw ale głównie do ziemniaków. Urządzenie takie choć dość dobrze obiera ziemniaki to trzeba się liczyć z tym że będziemy musieli i tak je trochę oczkować, gdyż obierak mechaniczny zedrze skórkę tylko powierzchownie.
Te specjalne nożyki do obierania ziemniaków są świetne, skórka zawsze równo się obierze.
OdpowiedzUsuń