2 marca 2020

Mazurek tradycyjny

Mazurek tradycyjny

W tym wpisie przepis na bardzo popularny i lubiany szczególnie na wielkanoc mazurek tradycyjny. Przepis ten nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności i uważam że każdy powinien sobie bez problemów poradzić. Zaczynajmy.

Jak przygotować Mazurek tradycyjny:

Potrzebne składniki:

Ciasto:

1. 3 jaka

2. Około 40 dkg mąki pszennej

3. Około 6 dkg miodu

4. Około 8 dkg cukru pudru

5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej

6. Szczypta soli

7. Proszek do pieczenia

8. Około 5 dkg margaryny

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wsypujemy do większej miseczki dodajemy margarynę pokrojoną na drobniejsze kawałki, dodajemy jajka i resztę składników, wszystko mieszamy oraz wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy bądź cztery części i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

Składniki na masę:

1. Około 0.5 litrów mleka

2. 15 dkg masła

3. 10 dkg cukru pudru

4. Około 9 łyżek grysiku

5. Jeden cukier waniliowy

Kuchenki mikrofalowe - zobacz ceny

Przygotowanie masy:

Ze składników ugotować zwykły grysik na mleku i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę którą dodajemy do grysiku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na ciasto można również dać powidła bądź dżem.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz