W tym wpisie przepis na bardzo popularny i lubiany szczególnie na wielkanoc mazurek tradycyjny. Przepis ten nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności i uważam że każdy powinien sobie bez problemów poradzić. Zaczynajmy.
Jak przygotować Mazurek tradycyjny:
Potrzebne składniki:
Ciasto:
1. 3 jaka
2. Około 40 dkg mąki pszennej
3. Około 6 dkg miodu
4. Około 8 dkg cukru pudru
5. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
6. Szczypta soli
7. Proszek do pieczenia
8. Około 5 dkg margaryny
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypujemy do większej miseczki dodajemy margarynę pokrojoną na drobniejsze kawałki, dodajemy jajka i resztę składników, wszystko mieszamy oraz wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy bądź cztery części i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Składniki na masę:
1. Około 0.5 litrów mleka
2. 15 dkg masła
3. 10 dkg cukru pudru
4. Około 9 łyżek grysiku
Przygotowanie masy:
Ze składników ugotować zwykły grysik na mleku i ostudzić. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę którą dodajemy do grysiku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na ciasto można również dać powidła bądź dżem.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz