Święta Bożego Narodzenia już niebawem a za tym idzie czas spędzony w naszej kuchni i przygotowanie potraw wigilijnych oraz świątecznych przysmaków. Świąteczne wypieki obok typowych wigilijnych dań to tradycja, dlatego warto je upiec w tym wyjątkowych czasie.
W tym wpisie kolejny przepis na pyszne świąteczne pierniczki. Przepis ten jednak jest trochę inny od tradycyjnego a dostałem go od pewnej zaprzyjaźnionej osoby i sam z niego do dziś korzystam.
Pierniki są miękkie i pyszne, nie wiedziałem że do cista można dodać ziemniaki a jednak. Polecam!
Jak przygotować pierniki:
Potrzebne składniki:
1. Około 20 dkg ziemniaków
2. Około 400 dkg mąki
3. Jedno jajko
4. 25 dkg miodu
5. 15 dkg cukru
6. 13 dkg masła bądź margaryny
7. 2 łyżki kakao
8. 1 łyżka sody
9. Przyprawa do piernika
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i obieramy, gotujemy na miękko i przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę do mielenia mięsa.
Do garnka wlewany miód, cukier, oraz masło i podgrzewany ciągle mieszając aż składniki się połączą, do garnka dodajemy ziemniaki i dokładnie miksujemy mikserem, odstawiamy do przestygnięcia.
Do tak przygotowanego i ostudzonego ciasta dodajemy mąkę, sodę, jajko i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, jak ciasto będzie się kleić to dosypujemy więcej mąki. Z wyrobionego ciasta, formujemy kilka mniejszych porcji i wałkujemy na placek o grubości około 0.5 cm, z ciasta wykrawamy foremkami kształty ciastek.
Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, pieczemy około 10 minut i gotowe.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz