W tym wpisie trochę teorii na temat przypraw i ich zastosowania w domowej kuchni. Przyprawy to dość skromny a zarazem ważny element każdej kuchni, przyprawy dodają smaku i poprawiają wyrazistość każdej potrawy, dziś bardzo chętnie po nie sięgamy i często stosujemy.
Przyprawy po przełożeniu z opakowania do małych szklanych słoiczków, stanowią bardzo ładny element dekoracyjny każdej kuchni.
W tym wpisie znajdziecie trochę podstawowych porad dotyczących przechowywania przypraw ich użytkowania jak i stosowania.
Jak przechowywać przyprawy:
Przyprawy po ich kupnie i otwarciu, należy przełożyć do szczelnego pojemnika, gdyż otwarte opakowanie szybko zwietrzeje a przyprawa straci na swojej jakości i aromacie. Do przechowywania przypraw najlepiej nadają się wszelakie pojemniki szklane i ceramiczne gdyż przechowywanie w metalowych bądź plastikowych mogą spowodować reakcję chemiczną która zmieni aromat przyprawy i spowoduje ją niezdatną do użytku. Po za tym w szklanych czy ceramicznych pojemnikach przyprawy bardzo ładnie się prezentują i mogą być dodatkowo ozdobą każdej kuchni.
Częstym błędem popełnianym jest umieszczanie przypraw nad kuchenką na okapie, co wydaje się być wygodne gdyż mamy szybki dostęp do danej przyprawy ale jest to błędem, gdyż przyprawy szybko wilgotnieją i mogą zlepiać się w grudki oraz psuć się.
Długość przechowywania przypraw zależy od daty ważności na opakowaniu danej przyprawy oraz szczelności opakowania w której je przechowujemy, dotyczy to przeważnie przypraw zmielonych których długość przechowywania po otwarciu nie powinna przekraczać roku.
Świerze zioła bądź przyprawy roślinne mogą też być ozdobą w kuchni pod warunkiem że włożymy je do ładnego "wazonu" z wodą. Miętę natomiast można samemu hodować w małej doniczce w kuchni co jest bardzo wygodne oraz ładnie wygląda i pachnie.
Jakie wyróżniamy rodzaje przypraw:
Sól kuchenna - Powszechnie znana i stosowana w większości potraw
Pieprz - Pochodzenia południowej Azji, wykorzystywany do mięs, wędlin, również kanapek czy zup
Bazylia - Pochodzi z Indi, Persji, często stosuje się ją do zup, jajek, sałatek, sosy, wędlina czy ryby, bazylia ma bardzo oryginalny i wyrazisty zapach jak i smak
Oregano - Przyprawa pochodzenia Europejskiego, zastosowanie do mięso, wędliny czy ziemniaki
Tymianek - Pochodzi z Zachodnich rejonów Morza Śródziemnego i jest charakterystyczny dla kuchni włoskiej, stosuje się go do cięższych zup czy mięs
Rozmaryn - jest to przyprawa pochodząca z Grecji, zastosowanie to makarony, ziemniaki czy smażone ryby
Majeranek - Jest pochodzenia Azjatyckiego chętnie stosowany do wędlin czy kiełbas lub drobiu
Koperek - Przyprawa pochodzenia Indyjskiego jak i Rosyjskiego chętnie stosowany do sałatek, ziemniaków czy ryb
Kolendra - Ta przyprawa jest pochodzenia Morza Śródziemnego zastosowanie to mięsa,pasztety, jaja
Kminek - Pochodzi z Egiptu zastosowanie to pieczywo, pieczone mięsa np. baranina czy surówki
Imbir - Pochodzi z Azji zastosowanie to ciasteczka, chleby, herbata czy piwo
Goździki - Przyprawa ta pochodzi z Indonezji można ją wykorzystać w piwie, winie czy pieczonych mięsach
Gorczyca - Pochodzi z Europy i Azji wykorzystywana jako jako składnik musztardy
Czosnek - Przyprawa pochodzenie Azjatyckiego stosuje się ją przeważnie do mięs - wieprzowiny, baraniny czy drobiu ogólnie ma dość szerokie zastosowanie
Cząber - Starożytny Rzym, zastosowanie to potrawy z ziemniaków czy ryb, kiełbasy, wędliny czy nawet sery
Cynamon - Pochodzi z Azji i Australii, dania z ryżu, desery i ciasta, biszkopty pączki
Chilli - Przyprawa ta pochodzi z Ameryki południowej, jest przyprawą pikantną stosowaną w daniach z fasolą i warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz